Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 158

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 158

Görsel 4.47, etkinlikte gözlemlediğimiz sarkaç hareketinin basit bir görüntüsü olsun. Sarkacı A gibi bir noktadan salınıma bırakınca B gibi bir noktaya vardığını, tüm ilk salınımlar için hA=hB olduğunu gözlemlemiştik. Eğer sürtünme yoksa sarkacın sadece ilk salınımı için değil, tüm salınımları için hA = hB olacağı sonucuna ulaşmıştık. Bu gözlemler bize sarkacın başlangıçtaki potansiyel enerjisinin O’da (denge konumunda) tümüyle kinetik enerjiye, B’ye varınca da O’daki kinetik enerjinin tümüyle potansiyel enerjiye dönüştüğünü göstermiş oldu. hA = hB olmasından sarkacın A ve B’deki potansiyel enerjilerinin eşit olduğu sonucu çıkar. Öyleyse sürtünme olmaması durumunda, gerek kaykaycının gerekse sarkacın kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamının yani mekanik enerjisinin hareket süresince sabit kaldığını söyleyebiliriz.

b. Gerçek Durum: Sürtünmeli Ortam

Buraya kadar ele aldığımız olaylarda sürtünmenin olmadığını varsaydık. Oysa gerçek böyle değildir. Günlük yaşamda sürtünmenin olmadığı durum yoktur. Tam tersine, uzaydaki ve atom içindeki boşluklar hariç, sürtünme her zaman her yerde vardır. Örneğin Etkinlik 4.2’de yayın fırlattığı takozun masa yüzeyinde yavaşlayıp durmasının nedeni, takozun masaya ve havaya sürtünmesidir. Mekanik enerjinin korunumu ilkesine göre takozun başlangıçtaki enerjisinin son durumdaki enerjisine eşit olması gerekirdi. Fakat takozun son kinetik enerjisinin sıfır olduğunu biliyoruz. Bu durum mekanik enerjinin korunmadığı anlamına gelir. Sürtünmeli ortamda mekanik enerji korunmaz, bir kısmı ısı ve ses gibi farklı enerjilere dönüşür ama takozun sahip olduğu toplam enerji (kinetik+potansiyel+ısı+ses) korunur.

Sadece sürtünmeden dolayı değil, cisimlerdeki şekil değişikliği, çarpışma vb. olaylarda da mekanik enerji başka enerjilere dönüşebilir. Örneğin Görsel 4.48’deki gibi bir topu belli yükseklikten yere bırakırsak top yere çarptığında ses çıkar. Sıçradıktan sonra atıldığı yüksekliğe ulaşamaz, her sıçrayışta yükseklik kaybeder. Topun yere her çarpışında hem ses çıkar hem de top ve yer ısınır. Mekanik enerjideki kayıp, ısıya ve sese dönüşür.

Enerji dönüştüren sistemlerde sürtünmenin etkisinden dolayı başlangıçtaki enerjinin tamamı değil, ancak bir kısmı hedeflenen enerji biçimine dönüştürülebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!