Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 175

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 175

Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterimize yazalım.

1. İşi hesaplayabilmek için hangi büyüklüklerin bilinmesi gerekir?

  • Cevap: İşi hesaplayabilmek için işi yapan kuvvetin ve cismin yaptığı yer değiştirmenin bilinmesi gerekir.

2. Hareket sırasında yola dik olan kuvvetler neden iş yapmaz?

  • Cevap: Bir kuvvet yola dik olunca cisim kuvvetin doğrultusunda yer değiştirme yapmaz ve dolayısıyla bu tür kuvvetler iş yapmaz.

3. Sürtünmenin enerjiye etkisi nasıldır?

  • Cevap: Sürtünme kuvvetinin mekanik enerjiyi ısıya dönüştürmek gibi bir etkisi vardır.

4. Sallanan bir salıncakta enerji dönüşümleri nasıl olur?

  • Cevap: Sallanan bir salıncakta kütle çekimi potansiyel enerjisi ile kinetik enerjinin sürekli olarak birbirine dönüşümü vardır. Ancak bu enerjiler, sürtünmeler nedeniyle bire bir dönüşemez ve salınım sırasında sürekli olarak kinetik enerji kaybı olur.

5. Mekanik enerjinin korunumu nasıl kanıtlanabilir?

  • Cevap: Bir çelik bilye, belli bir yükseklikten yatay duran çelik bir levhanın üzerine düşürülüp sıçrama yüksekliği ölçülür. Sıçrama yüksekliği ile düşme yüksekliği karşılaştırılarak mekanik enerjinin korunduğu kanıtlanabilir.

6. Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları nelerdir?

  • Cevap: Hidroelektrik santraller, Güneş pilleri, okyanus dalgaları, gel git olayı, biyokütle, hidrojen pilleri, rüzgâr türbinleri ve jeotermal kaynaklar, yenilenebilir enerji kaynağı örnekleridir. Buna karşılık fosil yakıtlar (taş kömürü, petrol, doğal gaz) ve nükleer santraller, yenilenemez enerji kaynağına örnek oluşturur.

7. Yenilenemez enerji kaynaklarının çevreye verdiği zararlar nelerdir?

  • Cevap: Yenilenemez enerji kaynaklarının çevreye zararları; atmosferi kirleterek iklimi olumsuz yönde etkileme, denizleri kirletme, atık maddelerle çöp yığınları oluşturarak insan sağlığına ve doğaya zarar verme şeklinde özetlenebilir.

8. Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: Yenilenebilir enerji kaynaklarının teknolojileri pahalıdır ama tükenmeyecek denilebilecek kadar uzun ömürlüdür. Yenilenemez enerji kaynakları doğada hazır bulunduğundan üretim gerektirmez, kolay elde edilebilir ancak tükenecektir.

9. Enerjiyi tutumlu kullanmak için neler yapabiliriz?

  • Cevap: Binalarda ısı yalıtımı yapmak, klasik ampuller yerine LED ampuller kullanmak, evde olmadığımız zamanlar kaloriferi kapatmak vb. enerjiyi tutumlu kullanmaya yönelik eylemlerdir.

10. Bir hidroelektrik santralde enerji dönüşümü nasıldır?

  • Cevap: Hidroelektrik santrallerde enerji dönüşümü; kütle çekimi potansiyel enerjisinin kinetik enerji ve ısıya, kinetik enerjinin de elektrik enerjisine dönüşümü şeklindedir.

Aşağıdaki tabloda verilen enerji kaynaklarından yenilenemez ve yenilenebilir olanları belirtiniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!