Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 198

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 198

Etkinlik 5.3’te, ısıtılan maddelerin sıcaklık artışı-zaman grafiklerini çizmekle aslında onların sıcaklık artışı-ısı grafiklerini çizmiş olduk. Çünkü deneye konu olan maddelere aynı kaynaktan ısı verildiği için ısının verilme süresi, verilen ısının bir ölçüsüdür. Böylece ısıtılan maddelerin sıcaklık artışlarının aldıkları ısıya nasıl bağlı olduğunu gösteren bir araç elde etmiş olduk. Şimdi başka ortamlarda yapılan incelikli deneylerden elde edilen verilerle çizilmiş Görsel 5.17’deki grafiği inceleyerek öz ısı ve ısı sığası kavramlarını tanımlamaya çalışalım.

Görsel 5.17’deki grafikte gördüğümüz gibi suyun sıcaklığını 5 °C artıran ısı miktarı, suyla eşit kütleli zeytinyağının sıcaklığını yaklaşık 10 °C kadar, etil alkolün sıcaklığını ise 5 °C ile 10 °C arasında bir değer kadar artırmaktadır. Demek ki eşit ısı alan eşit kütleli maddelerin sıcaklık artışı maddenin türüne bağlıdır.

Yine aynı grafikte gördüğümüz gibi suyun sıcaklığını 15 °C artıran ısı 6 000 J iken suyla eşit kütleli etil alkolün sıcaklığını 15 °C artıran ısı miktarı yaklaşık 3 500 J, aynı miktar zeytinyağının sıcaklığını 15 °C artıran ısı miktarı yaklaşık 3 000 J’dür. Demek ki eşit kütleli maddelerin sıcaklığını eşit olarak değiştiren ısı miktarıda o maddelerin türüne bağlıdır. Öte yandan, yapılan incelikli deneyler göstermiştir ki herhangi bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını 1 birim değiştiren ısı miktarı, o maddenin türüne bağlı fakat kütlesine bağlı değildir. Madde türüne bağlı olup da kütleye bağlı olmayan bu büyüklük ayırt edici özelliklerden biri olmalıdır.

Bu büyüklüğe öz ısı denilmekte ve şöyle tanımlanmaktadır: Bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını bir birim değiştiren ısı miktarına o maddenin öz ısısı denir ve c ile gösterilir. Buna göre öz ısının tanım bağıntısı şöyledir:

Burada Q, m kütleli maddenin sıcaklığını AT kadar değiştiren ısı miktarıdır. Buna göre öz ısının Sl’daki birimi J-kg-1-K-1 dir. Ancak cal-g-1.°C-1 şeklindeki birim de yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!