Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 213

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 213

Görsel 5.37’deki bardak, çay ve kaşık üçlüsü. Termodinamiğin Temel Yasası’na iyi bir örnek oluşturur. Bardak ve kaşık ikilisi çay ile ayrı ayrı ısıl dengeye geldiğinde bunlar da kendi aralarında ısıl dengede olur.

Isıl temasta olan iki madde eğer çevrelerinden yalıtılmış iseler yani sadece kendi aralarında ısı alışverişinde bulunuyorlarsa ısıl dengeye gelinceye kadar birinin aldığı ısı, diğerinin verdiği ısıya eşittir. Bu durum, enerjinin korunumunun doğal bir sonucudur.

Isıl dengeye gelinceye kadar alınan ısıya QA, verilen ısıya QV dersek ısıl dengeye gelindiğinde; olur. Bu bağıntı, denge sıcaklığını ya da denge sıcaklığı biliniyorsa öz ısı, kütle vb. bilinmeyenleri bulmaya yarayacaktır.

Bir madde, bulunduğu ortamla denge sıcaklığına kuşkusuz birdenbire ulaşmaz, belli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre madde miktarına, ısı alışveriş hızına, maddenin ilk sıcaklığına ve ortamla temas eden yüzey alanına bağlıdır. Ortamla temas eden yüzey alanının maddelerin sıcaklık değişimine etkisini daha iyi görebilmek için bir etkinlik yapalım.

Etkinlik 5.6

Araç Gereç

• 2 adet plastik tabak
• 4 adet eşit kütleli ve eşit sıcaklıkta buz küpü
• 1 adet saat

1. Üçer ya da dörder kişilik kümeler oluşturalım ve aramızda iş bölümü yapalım.

2. Buz küplerinden ikisini ufak parçalara ayıralım.

3. Tabaklardan birine 2 adet bütün buz küpünü, diğerine parçalanmış buzları koyalım.

4. Tabaklardaki buzların erime süreleri hakkında tahminde bulunmaya çalışalım.

5. Tabaklardaki buzların erime sürelerini ölçüp not alalım.

6. Dördüncü aşamadaki tahminlerimizle beşinci aşamadaki sonuç arasında fark var mı?

Sonuca Varalım

1. Tabaklardaki buzların erime süreleri arasında bir fark gözlemlediniz mi? Gözlemlediyseniz bunun nedeni nedir?

  • Cevap: Evet, tabaklardaki buzların erime süreleri arasında fark gözlemledik. Parçalanan buzlar daha hızlı eridi. Bu farkın nedeni, parçalanan buzların daha fazla yüzey alanına sahip olmaları ve dolayısıyla çevrelerinden daha fazla ısı alarak daha hızlı erimesidir.

2. Etkinlikte vardığımız sonuçtan günlük yaşamda nasıl yararlanılmaktadır?

  • Cevap: Bu tür bir gözlem günlük yaşamda özellikle buzdolaplarının içinde yiyeceklerin daha hızlı soğutulmasında veya soğutulmasında kullanılabilir. Buz küpleri daha hızlı eriyerek içerideki ortamın daha çabuk soğumasını sağlar.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!