“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 222
5.4.4. Hissedilen Sıcaklık ve Gerçek Sıcaklık
Gerek yazılı gerek görüntülü medyada sunulan hava raporlarında şuna benzer bir ifade yer alır: “Yarın havanın nemi %50, gölgede sıcaklık 32, hissedilen sıcaklık ise 35 °C olacaktır.” Peki, aynı günün hava durumu için neden iki farklı sıcaklık bildirilmektedir? Önce gerçek ve hissedilen sıcaklıkları tanımlayalım, sonra da bu sorunun yanıtını verelim.
Havanın Gerçek Sıcaklığı
Açık havada, gölgedeki bir termometrenin gün boyunca gösterdiği değerlerin ortalamasına havanın gerçek sıcaklığı denilmektedir. Hava sıcaklığı gün boyunca değişik değerler alacağı için bu değerlerin ortalaması, o günkü hava sıcaklığının gerçek değeri olarak alınır. Meteoroloji istasyonları, günün sıcaklığını saptamak için termometrelerini gölge bir yerde bulundurur. Eğer termometre güneş ışığı altında olursa kendisi çevresinden daha hızlı ısınır ve dolayısıyla ölçtüğü sıcaklık, havanın o andaki sıcaklığından büyük olur. Bu nedenle doğru bilgilenme adına, hava sıcaklıklarının gölgede ölçülmesi koşulu getirilmiştir.
Hissedilen Sıcaklık ve Bunun Gerçek Sıcaklıktan Farklı Oluşunun Nedeni
Hissedilen sıcaklık, bulunduğumuz ortamın vücudumuz tarafından algılanan sıcaklığıdır ve gerçek sıcaklıktan farklı bir değerdir. Örneğin havanın nem oranı %70 ve sıcaklığı 30 °C ise hissedilen sıcaklık 35 °C’tur.
Tanımdan da anlaşılacağı gibi hissedilen sıcaklık kişiden kişiye değişir. Bu değişikliğin birçok nedeni vardır. Bu nedenler; kişinin beden yapısı, sağlık durumu, giysilerin ısıl iletkenliği, hava sıcaklığı, nem, rüzgâr ve ortamın ısı kayıp hızı vb. olarak sıralanabilir.
Şimdi bu etmenlerden en önemlisi olan nem oranını ele alarak hissedilen sıcaklığın gerçek sıcaklıktan farklı oluş nedenini açıklamaya çalışalım.
Vücudumuzda, sıcaklığı sabit tutmaya çalışan bir mekanizma vardır. Bu mekanizma, koşullar ne olursa olsun vücut sıcaklığını 37 °C dolayında tutmaya çalışır. Vücut sıcaklığı herhangi bir nedenle yükseleceği zaman bu mekanizma harekete geçer, terleme gibi yollarla vücut sıcaklığını düşürmeye çalışır.
Terleme, buharlaşma yoluyla vücuttan su atılmasıdır ki bunu yapan da derimizdir. Havanın nemli oluşu derideki buharlaşmayı yavaşlatır. Vücut ise bu yavaşlamayı engellemek için kan dolaşımını hızlandırarak deriye daha çok su gönderir. Buharlaşmanın yavaşlaması vücut sıcaklığını yükseltir. Vücut sıcaklığındaki bu yükselme nedeniyle hava bize olduğundan daha sıcak gelir.
Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar için zararlı olan sıcaklık, hissedilen sıcaklıktır.
Hissedilen sıcaklık havanın gerçek sıcaklığına bağlı olduğu için hava raporu sunumlarında nem oranı, hava sıcaklığı ve hissedilen sıcaklık birlikte verilir. Görüldüğü gibi hissedilen sıcaklık için havanın gerçek sıcaklığı yanında nem oranının da bilinmesi önemlidir. Bu yüzden hava sıcaklığını ölçen termometrelerin yanında nemölçerler (higrometreler) de yer alır (Görsel 5.50).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 222 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap