Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 265

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 265 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 265

Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterimize yazalım.

1. Yüklü cisim ne demektir?

  • Cevap: Yüklü cisim, yapısındaki pozitif yüklerin sayısı negatif yüklerinkine eşit olmayan cisim demektir.

2. Noktasal yüklerin birbirine uyguladığı kuvvet nelere, nasıl bağlıdır?

  • Cevap: Noktasal yüklerin birbirine uyguladığı kuvvet; yüklerin miktarıyla doğru, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.

3. Sürtünmeyle yüklenme neden yalıtkanlarda daha etkilidir?

  • Cevap: Yalıtkanlar elektrik yüklerinin yüzeye dağılmasına izin vermediği için sürtünmeyle ayrışan yükler dağılmaz. Bu nedenle sürtünmeyle yüklenmede yalıtkanlar daha etkilidir.

4. Dokunmayla yüklenmenin oluşumu nasıldır?

  • Cevap: Yüklü bir iletken yüksüz bir iletkene değdirilince yükünün bir kısmını diğerine verir. Böylece dokunmayla yüklenme gerçekleşmiş olur.

5. Faraday kafesiyle ilgili uygulamalar neler olabilir?

  • Cevap: Hassas elektronik devrelerde bazı devre elemanlarının, çevredeki durgun yüklerden etkilenmemesi için metal kafesler içine alınması, Faraday kafesi uygulamalarına bir örnektir.

6. Elektrik yüklerini işaretleyen bilim insanı kimdir?

  • Cevap: Elektrik yüklerini pozitif (+) ve negatif (-) olarak işaretleyen bilim insanı Benjamin Franklin’dir.

7. Elektriksel kuvvetin ortama bağlı olduğu ne ile ifade edilir?

  • Cevap: Elektriksel kuvvetin ortama bağlılığı Coulomb sabiti denilen bir büyüklükle ifade edilir.

8. Elektrik alanın özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Elektrik alan, bir kuvvet alanıdır ve onu yaratan yüklerden uzaklaştıkça etkisi azalır. Ayrıca elektrik alanlar yükler arasında enerji alışverişine aracılık eden bir araçtır.

9. Hangi koşullarda elektrik alanın sıfır olduğu noktalar ya da bölgeler bulunabilir?

  • Cevap: Elektrik alan yükler tarafından yaratıldığından zıt işaretli yüklerin birbirleninin etkisini sıfırladığı noktalarda elektrik alan da sıfır olur.

10. Elektrik alan çizgileri neden birbirini kesmez?

  • Cevap: Elektrik alan çizgileri, elektrik alan vektörlerine teğet olan eğrilerdir. Bir noktadaki elektrik alan vektörünün sadece bir yönü vardır. Elektrik alan çizgileri kesişseydi, kesişme noktasındaki elektirsel alan vektörünün iki tane yönü olurdu ki bu anlamsızdır. Bu nedenle elektrik alan çizgileri kesişmez.

11. Bir elektroskobu pozitif yüklemenin yolu nedir?

  • Cevap: Bir elektroskop şu yollarla pozitif yüklenebilir: I. Negatif yüklü bir iletkeni elektroskobun topuzunun yakınında tutarken elektroskobun topuzuna parmağımızı değdirip çekmek, sonra da negatif yüklü iletkeni uzaklaştırmak. II. Pozitif yüklü bir iletkeni bir yalıtkanla tutarak elektroskobun topuzuna değdirip çekmek.

12. Bir cisim aynı anda hem pozitif hem negatif yüklenebilir mi?

  • Cevap: Bir cisim elektrik alana konulduğunda cismin yapısındaki yükler bu alanın etkisiyle ayrışabilir ve cismin bir yüzeyi pozitif yüklenirken karşı yüzeyi negatif yüklenebilir.

Aşağıdaki tabloda verilen olaylarda cisimlerin yüklenmesinin hangi yolla oluştuğunu ✓ ile işaretleyelim.

  • Cevap:

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 265 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!