“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 27
Fiziğin resim üzerinden sanatla ilişkisi, sadece perspektif ve ışık-gölge kurallarından oluşmaz. Resimde renk kullanılmasının da kuralları vardır ve bu kurallar da yine fiziğin renklerle ilgili araştırmalarına dayanır. Fizikte renkler üzerine yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler sanatçılar tarafından kullanıldığında daha etkili yapıtlar ortaya çıkmaktadır (Görsel 1.18). Anlaşıldığı gibi resimde renk kullanımı da fiziği sanatla ilişkilendirmektedir.
Fizik-Müzik İlişkisi: Fiziğin resim üzerinden sanatla ilişkisi hakkında belirtilenler müzik ve müzisyenler için de geçerlidir. Müziğin temel ögesi sestir ve renk gibi ses de fiziğin inceleme alanlarından biridir. Müzikçi, seslerin kulağa nasıl hoş geleceği üzerine kafa yorar. Fizikçi ise sesin frekans, şiddet, tını gibi özelliklerini araştırarak müziğin harfleri olan notaların ve gam denilen nota dizilerinin (Görsel 1.19) oluşturulmasına bilgi sağlar.
Notaların temsil ettiği sesleri elde etmekte kullanılan müzik aletleri de fizik bilgileri kullanılarak tasarlanır. Müzik aletlerinde notaların hangi koşullarda elde edilebileceği, fiziğin dalgalar konusundaki bilgilerle belirlenir.
Fiziğin Felsefeyle İlişkisine Örnekler
Felsefe, evreni açıklama çabasında olan ve bunun için de doğru düşünmenin yollarını araştıran çalışma dalıdır. Evreni açıklama çabasında olan fiziğin de aslında felsefe olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Eğer İlk Çağ filozofları üzerine bir araştırma yaparsak görürüz ki hepsi de evreni açıklamayı kendisine iş edinmiştir. Örneğin İlk Çağ’ın ünlü filozoflarından Aristo’nun fizik hakkındaki düşünceleri, yaklaşık 2.000 yıl bilim dünyasına hâkim olmuştur. Sadece İlk Çağ’ın değil Newton gibi Yeni Çağ bilginlerinin çoğu fizikçi, matematikçi, kimyacı vb. olmalarının yanında birer filozoftur. Newton’ın evrensel kütle çekimiyle ilgili ünlü yapıtını “Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri” (Görsel 1.20) adıyla yayımlaması, fizik-felsefe ilişkisine başka bir örnektir.
Öte yandan bilimsel yöntem, hipotez, kuram, ilke, yasa, çıkarım, akıl yürütme vb. kavramlar felsefenin ürünleridir. Bu kavramların fizikte kullanılması fiziğin felsefeyle ilişkili olduğuna kanıttır.
Fiziğin Sporla İlişkisine Örnekler
Spor, insan vücuduyla yapılan bir eylemdir. İnsan vücudu da daha çok fizik kurallarına göre çalışan bir sistem olduğuna göre fiziğin sporla ilişkisi kaçınılmazdır. Vücudumuzun her eylemi enerji kullanımıyla gerçekleşir. Enerjinin elde edilmesi, kullanımı ve dönüşümü ise fiziğin konusudur. Öyleyse bedensel eylemlerimizin hepsi de fiziği ilgilendirir diyebiliriz.
Bedensel eylemlerimizi oluşturmak ve açıklamak için enerji dışında başka fizik kavramları da kullanılır. Örneğin buz pateni gösterisinde patencinin ayakta dönerken kollarını ansızın kapatıp çömelmesiyle daha hızlı dönmeye başlaması fiziğin açısal momentum denilen bir kavramıyla açıklanır.
Yüzücülerin süratlerini artırmak için kullandıkları nanoteknoloji ürünü özel mayolar, suyun yüzmeye karşı direncini oldukça azaltır. Aynı şekilde sürtünmeyi azaltıcı malzemeden yapılan kayaklar ve kayakçı tulumları yine fizik araştırmalarında ortaya çıkan bilgilere göre üretilir. Falsolu vuruşla kaleye doğru atılan bir futbol topunun kavisli bir yörünge boyunca hareket edişi, fizikteki aerodinamik yasalarıyla açıklanır. Bunlara benzer şekilde, fiziğin sporla ilişkisine daha birçok örnek verilebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap