Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 61

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 61

c. Kılcallık

Bir parça peçeteyi ya da kâğıt havluyu bir köşesinden suya değdirirsek suyun peçeteye işlediğini, yukarılara çıkarak peçeteyi hem yukarıya hem de yanlara doğru ıslattığını gözlemleriz (Görsel 2.25). Peçeteyi ıslatan su, yer çekimini yenerek yukarıya tırmanabilmiştir.

Benzer bir olay da bardaktaki çaya şeker atarken gözlemlenir. Kesme şeker bir köşesinden çaya değdirilirse şekerin o köşeden itibaren yukarılara ve yanlara doğru ıslandığı gözlemlenir. Burada da çay, ağırlığı yenerek kesme şekerin içinde yukarılara çıkabilmiştir. Peki, bu olayların nedeni nedir? Bu soruya yanıt bulmaya yönelik olarak bir etkinlikle olayı daha yakından inceleyelim.

Etkinlik 2.6

Kâğıt Havlu ile Su Aktarıyoruz

Araç Gereç

• 1 bardak sarı boyalı su
• 1 bardak mavi boyalı su
• 1 adet boş bardak
• 1 rulo kâğıt havlu

Deneyin Yapılışı

1. Üçer ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturalım.

2. Kâğıt havlu rulosundan 25-30 cm uzunluğunda 2 parça havlu koparıp bunlardan her birini burgu yapalım.

3. Boş bardağı, mavi boyalı su dolu bardakla sarı boyalı su dolu bardak arasına koyalım.

4. Havludan yaptığımız burguların birer ucunu boyalı sulara daldıralım, diğer uçlarını da boş bardağın içine sarkıtalım (Görsel 2.26).

5. Düzeneği 10 dakika kadar gözlemleyelim, havlu burgulardaki değişiklikleri not edelim.

Sonuca Varalım

Deneyde gördüklerimizi nasıl açıklayabiliriz?

  • Cevap: Bu deneyde, suyun yüzey geriliminin ve kâğıt havlunun emici özelliğinin etkilerini gözlemleyebiliriz. İşte gözlemlerimizin açıklamaları:

Kâğıt havlu, suyun yüzey gerilimi nedeniyle suyun yükselmediği bir bariyer görevi görüyor. Sarı boyalı su ve mavi boyalı su arasında bir bölme oluşturuyor.

Havlu burgularının bir ucu sarı boyalı suya daldırıldığında, suyun yüzey gerilimi etkisini gösterir. Su, havlu üzerinde yukarı çıkmaz, ancak havlunun içine doğru çekilir.

Bu süreç, havlu burgularının emme yeteneği ile ilgilidir. Havlu, sudaki boyayı çekerek suyun bir kısmını emer.

Havlu burgularındaki emme işlemi, sarı boyalı suyun renginin değişmesine yol açar. Bu, havlu içindeki suyun emilmesi sonucunda meydana gelir.

Mavi boyalı su, havlu burgularının içine girmez çünkü havlu, suyun emme yeteneği ile sadece sarı boyalı suyu çeker.

Sonuç olarak, bu deney, suyun yüzey geriliminin ve kâğıt havlunun emici özelliğinin nasıl çalıştığını gösterir. Havlu, suyun emilmesini kolaylaştırır ve suyun rengini taşıyarak bu işlemi görsel olarak gözlemlememize yardımcı olur.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!