Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 88

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 88

Yakın çevremizde karşılaştığımız hareketlerin çoğu yavaşlayan ya da hızlanan türdendir yani ivmelidir. Örneğin bir otomobil yarışında, (Görsel 3.37) önündeki aracı geçmeye çalışan sürücü gaza basarak aracını hızlandırır. Sürücünün gaza basmasıyla motora daha çok yakıt iletilir, daha çok yakıtın yanmasıyla oluşan daha büyük kuvvet aracın hızlanmasını yani ivmelenmesini sağlar.

Kavşağa yaklaşırken kırmızı ışık yandığını gören bir sürücü, ayağını gazdan çeker, frene basmaya başlar. Frene basılınca aracın fren sistemi, tekerlerin dönmesini engellemeye çalışan bir kuvvet üretir. Bu kuvvet nedeniyle tekerlerin dönmesi yavaşlar ve sonunda araç durur. Görüldüğü gibi kırmızı ışıkta durmak üzere kavşağa yaklaşan (Görsel 3.38) bir otomobilin hareketi, yavaşlayan harekete örnektir. Bir başka deyişle frenlenen otomobiller de ivmeli hareket yapar.

Basketbol oyununda potaya atılan basket topunun Görsel 3.39’daki gibi önce yükselip sonra inişe geçtiğini biliriz. Bu atışta basketbol topu yukarı çıkışta yavaşlar, aşağı inişte hızlanır. Yavaşlama, topa etki eden hem yer çekimi kuvvetinin hem de hava sürtünmesinin etkisiyle olur. Aşağı inişte yer çekimi hızlandırıcı, hava sürtünmesi yavaşlatıcı etki yapar. Ancak yer çekimi baskın olduğundan top aşağıya doğru hızlanır. Kısacası potaya atılan basketbol topunun hareketi de ivmelidir.

Kayak sporunun genellikle rampadan aşağıya iniş şeklinde yapıldığını bilirsiniz. Kendini rampanın tepesinden aşağıya bırakan kayakçının hızlanarak rampayı indiği de bilinir. Kayakçıya kayarken etki eden yer çekimi kuvveti, kar ve hava sürtünmesinden fazla olduğu için kayakçıyı sürekli hızlandırır. Dolayısıyla kayak sporunda rampadan aşağı kayma da (Görsel 3.40) ivmeli bir harekettir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!