Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 91

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 91

Bir cismin harekete nasıl geçtiğini, oluşan hareketin nelerden nasıl etkilendiğini sorgularsak bu sorgulama bizi kuvvet kavramına götürür. Oluşmuş bir harekete öğrendiklerimizden daha fazla anlam katabilmek için kuvvet kavramını yakından inceleyelim.

Kuvvet kavramıyla günlük yaşamımızda sık sık karşılaşırız. Bu karşılaşma doğal olarak kuvveti görme şeklinde değil, onu duyumsama biçimindedir. Çünkü kuvveti göremeyiz ama duyumsarız. Örneğin kalemi tutmak için ona uyguladığımız kuvveti, parmaklarımızın kalemi sıkıştırmasını duyumsayarak algılarız. Göğsümüze çarpan topun uyguladığı kuvveti, verdiği acı ve sarsıntıdan fark ederiz.

Cisimlerin birbirine uyguladığı kuvvet itme ya da çekme şeklindedir. Örneğin Görsel 3.41’deki halat çekme yarışında taraflar halat aracılığıyla birbirine çekme kuvveti uygulamaktadır. Görsel 3.42’deki insanlar ise arızalı otomobili hareket ettirmek için ona itme kuvveti uygulamaktadır. Günlük yaşamımızdan böyle daha birçok örnek verilebilir.

Kuvvetin cisimlere etkisi değişik biçimlerde sonuç doğurabilir. Bu etki sadece şekil değişikliği, hız kesme ve hızlandırma şeklinde olabilir. Bazen de bunların birkaçının bir arada olduğu sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin bir beyzbol sopasıyla topa vuruş yapılınca top önce durdurulur, sonra da geri fırlatılır. Top sopaya temas edince aynı zamanda yassılaşır (Görsel 3.43), temas bitince top ilk şekline döner.

Kuvvetin etkilediği her cisimde örnektekine benzer olaylar gerçekleşir. Bu nedenle kuvvetin tanımı onun cisimlerde oluşturduğu olaylara dayandırılmıştır ve şöyle yapılmaktadır: Cisimlerin şeklinde ve hareketinde değişiklik oluşturan ya da oluşturmaya çalışan etkiye kuvvet denir ve F ile gösterilir.

Kuvvet, vektörel bir büyüklüktür. Uluslararası Birim Sistemi’ne göre kuvvetin biriminin newton ve bu birimin simgesinin N olduğunu biliyoruz. Ayrıca kuvvetin dinamometre ile ölçüldüğünü Ortaokul 5. sınıf fen bilimleri dersinde öğrenmiştik.

Kuvvet, cisimler arasındaki itme ya da çekme şeklindeki etkileşme olarak da tanımlanabilir. Halat oyununda çekme, arızalı otomobili itme olayında ise itme kuvvetinin uygulandığını biliyoruz. Halatı çekenler halata, otomobili itenler de otomobile temas ederek kuvvet uygulamışlardır. Peki, bir cismin diğerine kuvvet uygulaması için her zaman temas gerekli midir? Bu soruya bir etkinlikle yanıt arayalım.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!