Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 93

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 93

Örneğin Görsel 3.44’deki atommodelinde Fçler, çekirdekle elektronlardan biri arasındaki çekim; Filer ise elektronlardan ikisi arasındaki itme kuvvetini göstermektedir. Ayrıca moleküllerdeki atomları ve maddedeki molekülleri birbirine bağlayan kuvvetler de elektromanyetik kuvvettir. 2. ünitede tanıdığımız kohezyon ve adezyon kuvvetleri de elektromanyetik kuvvet türleridir. İleriki yıllarda göreceğimiz gibi elektrik akımı taşıyan iletkenler birbirini iter ya da çeker. Mıknatıslar durgun elektrik yüklerine kuvvet uygulamaz ama hareketli elektrik yüklerine kuvvet uygular. Akımların birbirine ve mıknatısların hareketli yüklere uyguladığı kuvvetlere elektromanyetik kuvvet denilmektedir. Elektrik motorlarında motora hareket veren kuvvet de bu türdendir.

1980’li yıllardan sonraki gelişmeler, zayıf nükleer kuvvetin de aslında elektromanyetik kökenli olduğunu göstermiştir. Bu nedenle günümüz fiziği, doğadaki temel kuvvetlerin sayısını tartışmaya devam etmektedir. Aksi kanıtlanıncaya kadar temel kuvvetlerin sayısı dört olarak alınacaktır.

Yer çekimi kuvveti, Newton tarafından keşfedilen ve iki kütlenin birbirine uyguladığı evrensel bir kuvvettir. Evrendeki tüm gök cisimlerinin birbirine uyguladığı kuvvetler bu türdendir. Yapay uydular, Dünya’nın uyguladığı yer çekimi kuvvetinin etkisiyle yörüngelerinde dolanır. Ayrıca ağırlığımızı oluşturan kuvvet de bizimle Dünya arasındaki yer çekimi kuvvetinden kaynaklanmaktadır.

Newton tarafından keşfedilen Evrensel Çekim Yasası’na göre iki cisim arasındaki yer çekimi kuvveti; cisimlerin kütleleriyle doğru, kütle merkezleri arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Görsel 3.45’deki gibi Dünya’ya göre d konu munda bulunan bir uzay aracıyla Dünya arasındaki yer çekimi kuvvetinin matematiksel modeli; şeklindedir. Burada m1 ve m2, cisimlerden her birinin kütlesi; G de evrensel çekim sabiti denilen bir değerdir. Bu sabitin değeri ve birimi, G = 6,67^0-11 N-m2-kg-2 olup türetilmiş bir birimdir.

Birden Çok Kuvvet

Günlük yaşamda karşılaştığımız olayların çoğunda bir cisme birden çok kuvvet etki eder. Örneğin içinde bulunduğumuz otomobile bir taraftan motor, hızlandırıcı kuvvet uygularken diğer taraftan hava direnci ve yoldaki sürtünme, hareketi engelleyici etki yapar. Bazen de arızalı otomobili itme olayında olduğu gibi bir kişinin kuvveti yetmeyince otomobile birden çok kişinin itme kuvveti uygulaması gerekebilir.

Etkinlik 3.6

Ön bilgi: Halat çekme oyununda (Görsel 3.46) bir yandaki oyuncuların toplam kuvveti, öbür yandakilerin toplam kuvvetine eşitse halat hareket etmez. Halata etki eden kuvvetlerin bu durumuna dengelenmiş kuvvetler denir. Eğer halatın bir yanındaki kuvvetler toplamı diğer yandakinden farklı ise halat hareket eder ve bu durumdaki kuvvetler, dengelenmemiş kuvvetler olarak adlandırılır.

Çalışmanın Yapılışı

Üçer ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturalım. Verilen örnekten hareketle dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlere günlük yaşamdan örnekler bulalım. Bulduğumuz kuvvetleri listeleyelim.

Sonuca Varalım

Dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlerin hareketle ilişkisi nedir?

  • Cevap:

Dengelenmiş kuvvetler, bir cismin net kuvveti sıfır olduğunda cismin hareket etmediği durumu ifade eder. Örneğin, bir halatın iki tarafına aynı şiddette ve zıt yönde kuvvetler uygulanırsa, halat hareket etmez ve bu durum dengelenmiş kuvvetlerin bir örneğidir.

Dengelenmemiş kuvvetler ise bir cismin net kuvvetinin sıfır olmadığı durumları ifade eder. Cisimler dengelenmemiş kuvvetlerin etkisi altında ise ivmelenir veya hareket eder. Örneğin, bir arabaya hareket etmesi için itme kuvveti uygulanmalıdır, bu da dengelenmemiş kuvvetlerin bir örneğidir.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!