Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 82 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Aynı yer değişimini yapan öğrenciler farklı miktarlarda yol yürümüşlerdir. Öğrencilerin yürüyerek katettiği bu uzunluğa da alınan yol denir. Birinci yoldan okula giderken 400 m yürüyen öğrenci aynı şekilde okuldan eve birinci yoldan dönerken de 400 m yol yürür. Bu durumda alınan yol kavramında yön önemli değildir yani alınan yol kavramı skaler bir büyüklüktür. Alınan yol “x” sembolü ile gösterilir.

Sürat ve Hız
Bir arabanın 90 km/h’lik süratle ilerlediğini söylediğinizde bu, bize arabanın hareketi ile ilgili bir bilgi vermektedir. Ancak bu bilgi arabanın hangi yöne gittiğini içeren bir ifade değildir. Eğer arabanın hangi yöne doğru ilerlediğini içeren bir bilgi de verilirse o zaman arabanın konumunun nasıl değişeceğini de bilebiliriz. Mesela araba 90 km/h’lik süratle doğu yönünde ilerliyor denilirse bu arabanın 1 saat sonra bulunduğu noktadan 90 km doğuda yer alacağını söyleyebiliriz. Bu ifade ilk ifadeden farklı bir kavramdır. Bir cismin birim zamanda aldığı yola sürat denilirken, birim zamandaki yer değişimine de hız denir. Sürat, hızın büyüklüğünün ifadesidir. Bu sebeple sürat skaler bir büyüklük iken hız vektörel bir büyüklüktür. Sürat ve hızın sembolü, birimleri ve matematiksel modelleri Tablo 3.1’deki gibidir.

Görsel 3.9’da başlangıçta aynı hizadan yan yana geçen araçların, her 2 s’deki konumları verilmiştir. Araçlar her 2 s’de kesikli çizgiyle belirtilen konumlardan geçmektedir. Kırmızı araba her 2 s’de eşit yol alırken, yeşil araba her 2 s’de bir öncekinden daha fazla yol almaktadır. Mavi araba ise düzensiz bir şekilde bazen az bazen de çok yol alarak ilerlemektedir. Sizce hangi aracın yer değişimini bulmak daha kolaydır? Elbette kırmızı aracın yer değişimini bulmak daha kolaydır. Çünkü kırmızı araç her saniye eşit yol alırken diğer araçların aldığı yol değişmektedir. Hatta mavi aracın hızındaki artış düzensiz olduğu için yer değişimini bulmak çok daha karmaşıktır. Eşit zaman aralıklarında eşit yol alan cisimlerin yaptığı harekete düzgün doğrusal hareket denir. Düzgün doğrusal hareket diğer hareket çeşitlerinin en basit hâlidir. Şimdi yapacağımız deney ile düzgün doğrusal hareketi irdeleyelim.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!