Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

“Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

  • Cevap: 

1. İndüksiyon akımı ve öz-indüksiyon akımı nedir? Aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

  • Cevap: Bu yazımızda öz indüksiyon akımı olarak bilinen olayı tanımlayacağız. Öz indüksiyon akımda, bir devrede zamanla değişen akım, bu devrede zamanla değişen akımı kuran dış emk’e karşı koyacak yönde, emk indükler. Bu olay, zamanla değişen akımlara sahip devrelerde önemli rol oynayan ve indüktör olarak bilinen elemanın temelidir. Bir indüktörün manyetik alanında depo edilen enerji ve bir manyetik alana eşlik eden enerji yoğunluğu kavramlarını tartışacağız.

2. Manyetik akı nedir? Manyetik akıyı etkileyen faktörler nelerdir?

  • Cevap: Manyetik alanda kuvvet çizgilerinin herhangi bir yüzeye isabet eden kısmına manyetik akı, mıknatısın kuvvet çizgileri sayısına da manyetik akı denir. Bir mıknatısın manyetik alan yönünü gösteren kuvvet çizgileri manyetik akı olarak tanımlanır. Manyetik akı Φ (F) harfiyle gösterilir.  Manyetik akı, toplam manyetizmanın ölçüsüdür. MKS birim sisteminde manyetik akının birimi Weber (Wb) dir. CGS birim sisteminde ise Maxwell (M) dir.

3. İndüksiyon yolu ile elektrik akımı elde etmenin yolları nelerdir?

  • Cevap:

4. Elektrik motorunun ve dinamonun çalışma prensiplerini açıklayınız.

  • Cevap: Elektrik motoru stator da manyetik alan ile rotor da iletkenlerden geçen akımın meydana getirdiği manyetik akım etkileşimi sağlar. Ters yönde geçen akım negatif periyotta iki yönde de etkili olur. Statorun N kutbundaki iletkenler bir yönde, diğer yönde S kutbu yönünde bir iletken grubu ters yönde oluşur. Statorda oluşan N ve S yönündeki bu kuvvet, döndürme momenti, rotorun dönmesini sağlar. Alternatif akımlarda kutuplardan geçen akımın yönü değiştiği zaman kutupların yönü de değişir. Bu sebeple motorun yönüde değişir. Kutup altındaki akım yönleri değişmez. Statorda meydana gelen manyetik alanın iletkenler tarafından dönme yönleri değişmez. Rotor aynı yönde dönmeye devam eder.Elektrik motor firmaları tarafından bir elektrik motoru imal edilirken, motorun mekanizmasında elektriği meydana getiren güç kaynağı, mıknatıs ve akım taşıyan kablolar vardır. Mekanizmadaki manyetik alan kablolarda hareket etmekte olan akım geçen kabloya  kuvvet uygular. Kabloyu birçok defa doladığımızda telden çember meydana gelir, bu da bobini oluşturur. Bu oluşan bobin, manyetik alan meydana getirerek dönme hareketini meydana getirir. Yerleştirilen bobin devamlı dönmeyi sağlamalıdır. Devamlı dönme sağlandığı zaman, bu elektrik motoru çalışma prensibidir.Üç fazlı asenkron motorların çalışma performansları, bir fazlı asenkron motorlara göre her zaman iyidir. Şehir merkezlerinde bir fazı olması küçük güçlü bir fazlı asenkron motorlara ihtiyacı arttırmış olup, bir fazlı motorların yapımına imkan sağlamıştır. 3 kW’ ın üzerinde olan motorlar, üç fazlı yapılmaktadır. Elektrik motorlarının çoğu mikroişlemciler ile donatılmış olup ihtiyaçlar doğrultusunda ayarlanabilmektedir. Elektrik motor fiyatları da motor yapımında kullanılan malzemelerin maliyeti ile belirlenmektedir.

5. Manyetik alana giren yüklü parçacığın üzerine etki eden manyetik kuvvetin ve parçacığın yaptığı dairesel hareketin yönünün nasıl bulunduğunu açıklayınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayıncılık Sayfa 374 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!