“Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
- Cevap:
1.Yalıtkan bir zemin üzerine şekildeki gibi yerleştirilen iletken nötr K ve L levhalarından, K levhasına negatif (-) yüklü bir cisim dokundurulup ayrılıyor.
Buna göre levhalar üzerindeki yük dağılımı aşağıdakilerden hangisi gibi olur?
- Cevap: C
2) Yükü q olan A iletken küresi, yükü -5q olan B iletken küresine dokundurulup ayrılıyor. A’nın son yükü +4q olduğuna göre, başlangıçtaki yükü, kaç q’dur?
A) 3
B) 5
C) 8
D) 11
E) 13
- Cevap: D
3.Şekildeki 2r, r ve 3r yarıçaplı nötr iletken K, L ve M küreleri birbirine dokunmaktayken (-) yüklü X cismi K küresine dokundurulup uzaklaştırılıyor. Küreler bundan sonra birbirinden ayrıldığında K küresi -4q yüküne sahip olduğuna göre L ve M kürelerinin yükleri aşağıdakilerden hangisi gibi olur?
- Cevap: A
4.Şekildeki (+) yüklü X cismi birbirine dokunmakta olan r, 2r ve 3r yarıçaplı nötr kürelerden K’ye yaklaştırılarak S anahtarı kapatılıyor. Anahtar kapalı iken küreler birbirinden ayrılırsa yük cinsleri aşağıdakilerden hangisi gibi olur?
- Cevap: B
5.Şekildeki özdeş yüklü K ve L elektroskoplarından L elektroskopunun yükü -4q olup yaprakları arasındaki açı 0’dır. S anahtarı kapatıldığında L elektroskopunun yaprakları önce kapanıp sonra tekrar açılıyor. Son durumda L’nin yaprakları arasındaki açı yine 0 olduğuna göre K elektroskopunun anahtar kapatılmadan önceki yükü nedir?
A) 16q
B) 12q
C) -12q
D) -8q
E) +8q
- Cevap: B
6) Şekildeki iletken içi boş nötr K küresine (-) yüklü iletken L küresi yalıtkan bir iple bağlanarak içeriden dokunduruluyor. Yük hareketi tamamlandığında K ve L’nin yükleri aşağıdakilerden hangisi gibi olur?
- Cevap: D
7) Şekildeki yalıtkan bir iple asılı qK yüklü K küresinin altına qL yüklü L küresi tutulduğunda ipteki gerilme kuvveti (T) artmakta, qM yüklü M küresi tutulduğunda ise azalmaktadır
- Cevap: C
8) Şekildeki içi boş K iletken silindirinin içerisine (+) yüklü L cismi sarkıtılarak silindir iç kısmından toprağa bağlanıyor. Sistem bu konumda iken K silindirinin iç ve dış yüzeylerinin elektrik yük cinsleri ne olur?
- Cevap: D
9) Şekildeki nötr elektroskopun topuzuna (+) yüklü K cismi yaklaştırılınca elektroskop elektrikleniyor. Bundan sonra S anahtarı kapatılarak toprak bağlantısı sağlanırsa
I. Yapraklar tamamen kapanır.
II. Toprağa (-) yük akışı olur.
III. Önce S anahtarı açılır, sonra K cismi uzaklaştırılırsa elektroskop (-) yüklü hale geçer.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğru olur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I ve III
- Cevap: E
10) Şekildeki yüklü X ve Y iletken küreleri birbirini eşit büyüklükte elektriksel kuvvetle itmektedir. Buna göre yargılarından hangisi ya da hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I ve III
- Cevap: A
11. Şekildeki + qX ve qY yüklü X, Y küreleri yalıtkan sürtünmesiz yatay düzlemde dengede iken ipteki gerilme kuvveti T büyüklüğündedir. Y küresine elektrikle yüklü iletken bir cisim dokundurulup çekildiğinde ipteki gerilme kuvveti T’nin arttığı görülüyor.
Buna göre
I. Y küresi dokundurulan cisme (-) yük vermiştir.
II. Y küresi dokundurulan cisimden (+) yük almıştır.
III. Y küresi önce nötrlenip sonra tekrar yüklenmiştir. yargılarından hengisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: A
12. Şekildeki +Q yüklü küresel cismin merkezinden d ve 2d uzaklıklardaki K, L noktalarının elektriksel alanları için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
- Cevap: D
13. Şekildeki -Q yüklü cismin K noktasında oluşturduğu elektriksel alan ile ilgili,
I. -x yönündedir.
II. K noktasına yerleştirilecek -q yüküne etkiyen elektriksel kuvvet bu noktanın elektriksel alan vektörü ile aynı yönlüdür.
III. K noktasına yerleştirilecek yük miktarı K noktasının elektriksel alan şiddetini değiştirmez. yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I ve III
- Cevap: E
14.Şekil 1’deki nötr iletken K cismi yalıtkan ipe bağlı iken yüklü iletken L cismi şekil 2’deki gibi yaklaştırılıyor. K cismi L cismine çekilip dokunduğunda Şekil 3’teki gibi itiliyor. Bu olaydan,
I. Etki ile elektriklenmenin varlığı
II. Dokunma ile elektriklenmenin varlığı
III. Elektriksel kuvvetin uzaklığın karesi ile ters orantılı olduğu sonuçlarından hangileri çıkarılabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
15.Şekildeki yalıtkan sürtünmesiz yatay düzlemdeki – qX , + qY , – qZ yüklü küreler dengededir. Buna göre kürelerin yüklerinin büyüklükleri arasındaki ilişki nedir?
- Cevap: E
16) Şekildeki 3r ve 4r yarıçaplı K ve L iletken küreleri +6q ve +8q yüklüdür. Küreler yalıtkan saplarından tutularak birbirine dokunduruluyor. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi doğru olur?
A) K’den L’ye -2q yükü geçer.
B) L’den K’ye -3q yükü geçer.
C) K’den L’ye -3q yükü geçer.
D) K’den L’ye -q yükü geçer.
E) Küreler arasında yük geçişi olmaz.
- Cevap: E
17) Şekildeki (+) yüklü elektroskopa yüklü iletken X cismi yaklaştırıldığında yaprakların daha çok açıldığı gözlemleniyor. yargılarından hangisi ya da hangileri doğru olur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: C
18.Şekildeki K, O ve L noktaları qX ve qY yüklü parçacıklarının bulunduğu doğrultu üzerindedir. O noktasında elektriksel alan şiddeti sıfır olduğuna göre
I. qx = qY dir.
II. K ve L noktalarındaki elektriksel alan şiddetleri eşit büyüklüktedir.
III. Yüklü parçacıkların yerleri kendi aralarında değiştirilirse O noktasında elektriksel alan oluşur. yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: C
19.Özdeş, iletken içi boş K, L, M küreleri +2q yüklüdür. -q yüklü cisimlerden biri bu kürelerden K’nin içine sarkıtılırken L küresinin içine ve M küresinin dışına dokundurulmaktadır. Yük hareketi bittiğinde K, L ve M kürelerinin yükleri qK, qL ve qM arasındaki ilişki nasıl olur?
- Cevap: B
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayıncılık Sayfa 288” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap