“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136
Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların karşısına “D”, yanlış olanların karşısına “Y” yazınız.
- Cevap:
1. Su dalgalarının yeterince dar bir aralıktan geçtikten sonra bükülerek her yönde yayılmasına kırılma denir. (Y)
2. Dalgalar madde taşır. (Y)
3. Girişim ve kırınım olayı, ışığın dalga karakterinin bir sonucudur. (D)
4. Su dalgalarında girişim olayında çift tepe ve çift çukur noktalarının birleştirilmesi ile oluşan çizgiye dalga katarı denir. (D)
5. Aynı fazlı özdeş iki noktasal kaynak kullanılarak oluşturulan bir girişim deseninde kaynakları birleştiren doğru üzerindeki ardışık bir dalga katarıyla bir düğüm çizgisi arası uzaklık A/2’dir. (Y)
6. Elektromanyetik spektrumun en yüksek enerjili ışınları, gama ışınlarıdır. (D)
7. Aynı ortamda ilerleyen yüksek enerjili elektromanyetik dalgalar, düşük enerjili elektromanyetik dalgalardan daha hızlı yayılır. (Y)
8. Çift yarıkta girişim deneyinde ışığın dalga boyu arttıkça saçak aralığı da artar. (D)
9. Tek yarıkta kırınım deneyinde en geniş saçaklar mavi ışık kullanılarak elde edilir. (Y)
10. Hareketsiz bir ses kaynağına yaklaşmakta olan bir gözlemcinin işittiği sesin frekansı, kaynağın ürettiği sesin frekansından büyüktür. (D)
11. Dünya’dan uzaklaşan yıldızların ışık rengi kırmızıya yaklaşır. Bu olay, kırmızıya kayma olarak adlandırılır. (D)
12. Çift yarıkta girişim deneyinde ışığın ulaşmadığı bölgelerde karanlık, ulaştığı bölgelerde aydınlık saçaklar oluşur. (Y)
13. Doğrusal su dalgaları, dalga boyuna oranla geniş bir aralıktan geçerken dairesel şekil alır. (Y)
14. Kısa mesafe kablosuz iletişim sistemlerinde görünür ışınlar kullanılır. (Y)
15. Gıda sektöründe besin temizleme işlemlerinde morötesi ışınlardan yararlanılır. (D)
Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
16. Derinlikleri sabit dalga leğenlerinde ilerlemekte olan doğrusal su dalgalarının üstten görünüşleri ve engeller arasındaki uzaklıklar şekillerde verilmiştir. Verilen dalgaların kırınıma uğrayıp uğramayacaklarını göz önünde bulundurarak engeller arasından geçtikten sonraki şekillerini yukarıdaki görsellerin üzerine çiziniz.
- Cevap:
17. Öykü, Özgü ve Aras bir proje ödevi kapsamında yandan görünümü verilen dalga leğeninin tabanına A, B, C takozlarını yerleştirerek farklı derinlikte bölgeler oluşturuyor. Doğrusal su dalgaları üreten K kaynağı ve sabit aralıklı bir engel kullanan Öykü, engeli yerleştirdiği bölgede kırınımı net bir şekilde gözlemlerken Aras, engeli yerleştirdiği bölgede kırınımı gözlemleye- miyor. Özgü ise kırınım olayını kısmen gözlemliyor.
Buna göre
a) Öğrenciler, sabit aralıklı engeli hangi bölgelere yerleştirmiştir?
- Cevap:
A = Aras
B = Öykü
C = Özgü
b) Kırınım olayını gözlemleyebilmek için Aras neler yapmalıdır?
- Cevap: A takozu kaldırılarak bölgedeki su derinliği artırılabilir.
18. Saçak aralığı göz önüne alındığında ışığın kırınımı ve girişimi deneyinde benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Kısaca açıklayınız.
- Cevap: Işık kırınımı ve girişimi, dalga fenomenleridir ve bazı benzerliklere sahiptir. Her ikisi de dalga yayılması ve eğilmesiyle ilgilidir. Ancak farklı şekillerde gerçekleşirler. Işık kırınımı, bir engel veya kenar boyunca yayılan ışığın eğilmesidir, bu nedenle ışık kaynağına yakın veya uzak bir noktada dalga etkileri gözlemlenebilir.
19. Seste Doppler olayının etkilerini günlük hayatta karşılaştığınız örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Doppler etkisi, bir ses kaynağının veya alıcısının hareket ettiği durumlarda dalga frekansındaki değişiklikleri açıklar. Günlük hayatta karşılaşılan örneklerden biri, bir arabanın hızla geçerken sesinin yüksek frekansta gelip, uzaklaştıkça daha düşük frekansta duyulmasıdır.
12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 136 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap