Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

Franck-Hertz Deneyi

Bohr atom teorisinin bilim dünyasına duyurulmasından sonra bilim insanları James Franck (Ceyms Fırank) ve Gustav Ludwig Hertz (Gustav Ludvik Hertz), 1914 yılında kendi isimleri ile anılan Franck-Hertz deneyini gerçekleştirdiler. Bu deneye ait düzenek Şekil 4.12’de verilmiştir.

Bu deneyde elektronların, cıva buharının atomları ile çarpıştırılması yoluyla cıva atomunun enerji seviyelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştı. Bunun için katot tüpü, cıva buharı ile dolduruldu. Isıtılan katot levhasından kopan elektronların ızgaradan geçerek anoda çarpması sağlandı. Elektronlara uygulanan gerilim değerlerine bağlı olarak ampermetreden geçen elektrik akımının gösterdiği değerler ölçüldü.

Uygulanan gerilim değeri artırıldıkça akımın da artması bekleniyordu. Fakat bir aşamadan sonra gerilim ar- tırılsa da akımda düşüş olduğu görüldü. Belirli gerilim değerlerinin üzerinde akım şiddetinin inişe geçmesi, elektronların cıva atomları ile çarpıştığını gösteriyordu. Elektronlar, cıva atomlarıyla çarpıştığı için anot levhasına daha düşük enerji ile ulaşıyor veya anoda ulaşamıyordu. Dolayısıyla cıva atomları, bazı enerji değerlerinde ve o enerjinin katları şeklindeki değerlerde elektronlar tarafından uyarılıyordu. Bu durum, cıva atomlarının 1. uyarılma enerji seviyesi hakkında bilgi vermekteydi.

Franck-Hertz deneyinde gerilime bağlı olarak oluşan akım şiddeti (elektron sayısı) grafiği Grafik 4.1’de verilmiştir. Cıva atomlarının 1. uyarılma enerji seviyesinin 4,9 eV değerine çok yakın olduğu belirlendi. Grafikte 4,9 eV ve bu değerin katlarında akımın düşüşe geçtiği görülmektedir.

UYGULAMA » 9

Cıva atomunun 1, 2 ve 3. uyarılma enerji seviyesi sırasıyla 4,86 eV, 6,67 eV, 8,84 eV’tur.

a) Cıva atomunu uyarmak için gönderilen elektronların enerjisi sırasıyla 4,5 eV, 5 eV, 9 eV’tur. Buna göre hangi enerjili elektronlar cıva atomunu uyarabilir?

  • Cevap: 5 eV ve 9 eV

b) Cıva atomuna 8,90 eV enerjili elektron gönderildiğinde gönderilen elektron, hangi enerji değerleri ile atomu terk edebilir?

  • Cevap: 8,90 eV, 4,04 eV, 2,23 eV, 0,06 eV

c) Cıva atomunda ışıma sonucunda dışarıya salınan fotonun maksimum enerjisi 8,84 eV olduğuna göre cıva atomunun kaç farklı ışıma yapacağını belirleyip spektrum çizgilerini gösteriniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!