“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170
Kararlı ve Kararsız Durumdaki Atomların Özellikleri
Radyoaktivite terimi, Fransızca radio ve aktivite sözcüklerinden türetilmiş olup ışın etkinlik anlamına gelmektedir. Kararsız hâldeki atom çekirdeklerinin tanecik veya elektromanyetik ışın yayarak kararlı hâle geçmesi olayına genel anlamda radyoaktivite denir. Enerjinin ışıma yoluyla ortaya çıkması, radyoaktif ışıma veya radyasyon olarak isimlendirilir. Radyoaktivite olayı, atomun çekirdeği ile ilgili bir durumdur. Işıma yapan atomun çekirdeğine radyoaktif çekirdek, ışıma yapan maddeye ise radyoaktif madde denir. Radyoaktif çekirdek, çeşitli yollarla ışıma yaparak kararlı hâle geçebilir. Görsel 4.19’da atom çekirdeğinin yaptığı bazı ışınımlar modellenmiştir.
Çekirdek Yapısı ve Kararlılığı
Herhangi bir elementin kimyasal sembolü X olmak üzere atom çekirdeği, atom numarası (Z) ve kütle numarası (A) şu şekilde gösterilir:
Proton sayıları aynı fakat nötron sayıları farklı olan atomlara izotop atomlar denir. Her elementin birden fazla izotop elementi bulunur. Örneğin hidrojen atomunun üç tane doğal izotopu, dört tane laboratuvar ortamında sentezlenen izotopu vardır. Doğada çift sayıda proton ve nötron içeren kararlı izotop sayısı daha fazladır. Çekirdek kararlılığında şu durumlara bakılır:
• Atom numarası 20’den küçük olan kararlı elementlerde nötron/proton oranı yaklaşık 1’dir. 12 c ve 14 C izotop atomlarının proton sayısı görüldüğü üzere 6’dır. Fakat nötron sayıları karbon-12 atomunda 6, karbon-1 4 atomunda 8’dir. Bu iki atomun hangisinin daha kararlı olduğu nötron/proton oranına bakılarak söylenebilir. Bu durumda karbon-12 atomunun karbon-14 atomundan daha kararlı olduğu görülür. Karbon-14 atomunda nötron fazlalığı göze çarpmaktadır.
• Ağır elementlerde nötron/proton oranı yaklaşık 1,5 olduğunda atom daha kararlıdır. 206 Pb ve 280 Pb izotop atomlarının proton sayısı görüldüğü üzere 82’dir. Fakat nötron sayıları kurşun-206 atomunda 124, kurşun-210 atomunda 128’dir. Nötron/proton oranına bakıldığında kurşun-206 atomunun kurşun-210 atomundan daha kararlı olduğu görülür. Kurşun-210 atomunda nötron fazlalığı göze çarpmaktadır. Ağır elementler, nötron/proton oranı belli bir değere (kararlı hâle) gelene kadar alfa, beta ve gama ışıması yapar.
• Atom numarası 83 ve 83’ten büyük olan atomlarda kararlı element yoktur. Bu atomlar alfa, beta ve gama ışıması yaparak kararlı hâle geçebilir.
Genellikle çekirdeğin kütlesinin, nükleonların kütlelerinin toplamına eşit olması beklenir. Ancak yapılan hesaplamalara göre çekirdeğin (bütünün) kütlesi, nükleonların (parçaların) kütlesinden daha küçük çıkmaktadır. Aradaki kütle farkı, bağlanma enerjisi terimiyle açıklanır. Bağlanma enerjisi, nükleonları bir arada tutmak için gerekli enerji miktarıdır ve nükleonların kütlelerinden sağlanır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap