Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 171

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 171

İki proton ile iki nötronun kütlesi bağımsız olarak toplandığında sonuç 4,0330 u bulunur. Fakat bu parçacıklar bir araya gelip helyum çekirdeğini oluşturduğunda çekirdeğin kütlesi 4,0026 u olarak hesaplanır. Burada u harfi atomik kütle biriminin (akb) sembolüdür. Bu hesaplama, karbon-12 (12C) atomu baz alınarak yapılır. Karbon-12 atomunun kütlesinin on ikide birine 1 u denir. Karbon atomunun kütle numarası 12, kütlesi 12 u’dur. Bir u, yaklaşık olarak 1,660538782 . 10 2 kg’dır.

• Kararsız çekirdeklerde nükleon başına düşen bağlanma enerjisi düşüktür.
• Nükleonların bir arada durmasını sağlayan güçlü nükleer kuvvet, nükleonların birbirini itmesiyle oluşan elektrostatik kuvveti dengeleyemez. Bu yüzden atom çekirdeği kararsız yapıya doğru gider ve kararlı hâle geçmek için ışıma yapar.
• Nötron sayısı proton sayısından fazla olan kararsız çekirdekler, nötronlarını protonlara; proton sayısı nötron sayısından fazla olan kararsız çekirdekler ise protonlarını nötronlara dönüştürerek kararlı hâle geçer.

• Kararlı çekirdeklerde nükleon başına düşen bağlanma enerjisi yüksektir.
• Nükleonların bir arada durmasını sağlayan güçlü nükleer kuvvet, aynı işaretli yüklerin birbirini itmesiyle oluşan elektrostatik kuvveti dengeler. Bu yüzden atom çekirdeği kararlı hâldedir ve bu durumunu korumak ister.

UYGULAMA » 1

Kararlılık kuşağını gösteren grafikle ilgili şu yorumlar yapılmaktadır:
• Kararlılık kuşağında bulunan atom çekirdeklerinin radyoaktif bozunma özellikleri yok denecek kadar azdır. Bütün atom çekirdekleri, radyoaktif bozunma yaparak kararlılık kuşağı bölgesine geçiş yapma eğilimindedir.
• Kararlılık kuşağına geçiş I. bölgede nötronların protona dönüşmesi, II. bölgede protonların nötronlara dönüşmesi ile gerçekleşir.
• Proton sayısının 83’ten büyük olduğu III. bölgede bulunan çekirdekler kararsız hâldedir.

Buna göre aşağıda verilen izotop çiftlerinden hangilerinin kendi arasında daha kararlı olduğunu, kararsız olanın proton ve nötron dönüşümü açısından nasıl kararlı hâle getirilebileceğini bulunuz.

  • Cevap:

a) X elementi daha kararlıdır. Y elementinde nötron protona dönüşmelidir.
b) Y elementi daha kararlıdır. X elementinde proton nötrona dönüşmelidir.
c) X elementi daha kararlıdır. Y elementinde proton nötrona dönüşmelidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!