Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

Radyoaktivitenin Keşfi

Wilhelm Conrad Röntgen (Vilhelm Konrad Röntgın),

1895 yılında yaptığı deneylerde Crookes tüpünün içinde bulunan gaza elektrik verip gaz deşarjı sırasında oluşan aydınlanmaları inceledi. Crookes tüpünü tamamen örtmesine rağmen uzakta bulunan cam kavanozda parıldamalar gördü. Deney tekrarlarında parıldamaların devam ettiğini gözlemledi. Röntgen, Crookes tüpünden dışarı sızan görünmez ışınların ne olduğunu bilmiyordu.

Bu yüzden bu ışınlara bilinmeyen anlamında X ışını ismini verdi. Tarihteki ilk röntgen görüntüsü Röntgen’in eşinin eline aittir. Bu ışınlar, daha sonra röntgen ışınları olarak adlandırıldı.

Röntgen, X ışınlarını keşfettiğinde atomun yapısını oluşturan elektron, proton ve nötron henüz keşfedilmemişti. Tarihteki ilk Nobel Fizik Ödülü, X ışınlarının keşfi nedeniyle 1901 yılında Röntgen’e verildi. X ışınlarının keşfinden kısa bir süre sonra Antoine Henri Becquerel (Antuan Hanri Bekrel), çekmecesinden uzun bir süre çıkarmadığı uranyum tuzlarının fotoğraf filminde lekeler bıraktığını fark etti. Becquerel, uranyum tuzlarından hangi ışınların yayıldığını bilmiyordu. Bununla birlikte radyoaktivitenin keşfi Becquerel ile başlamış ve uranyum elementinin radyoaktif özelliği onun çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Radyoaktivitenin keşfindeki rolünden dolayı radyoaktivitenin ölçü birimine (Bq) Becquerel’in ismi verilmiştir.

Marie Curie (Meri Küri) ve eşi Pierre Curie (Pier Küri) Becquerel’in bulduğu ışını daha detaylı incelemeye başlamış ve uranyum hakkında yeni bilgilere ulaşmışlardır. Becquerel, radyoaktivitenin keşfi; Curie çifti ise radyoaktivite alanında yaptıkları çalışmalar nedeniyle 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu süreçte radyum, toryum ve polonyumun radyoaktif madde olduğu keşfedilmiştir. Marie Curie, uranyum elementinden çok daha büyük oranda radyoaktif özellik gösteren radyum elementini ayrıştırmayı başarmıştır. 1911 yılında element keşifleri ve radyoaktivite çalışmalarından dolayı Marie Curie’ye Nobel Kimya Ödülü verilmiştir. Radyoaktivitenin keşfinde katkısı bulunan üç bilim insanı Görsel 4.20’de görülmektedir.

Radyoaktif Bozunmalarda Atomun Nükleon Sayısı ve Enerjisindeki Değişim

Kararsız çekirdekler, alfa ile beta bozunumu ve bu bozunumları takip eden süreçte gama bozunumu yaparak kararlı hâle geçer. Bu süreç radyoaktif bozunma veya radyoaktif parçalanma olarak adlandırılır. Kararsız çekirdek, radyoaktif parçalanma sonucunda kararlı başka bir çekirdeğe dönüşür.

1. Alfa (a) Parçacık Bozunumu Alfa bozunumu, atom numarası büyük olan ağır elementlerin, helyum parçacığı (^He) yayınlayarak başka kararlı bir çekirdeğe dönüşmesi olayıdır. Alfa parçacığı yayınlayan atomun atom numarası 2, kütle numarası 4 azalır. Bozunum denklemi şu şekildedir:

Denklemde X kararsız çekirdeği, Y oluşan yeni kararlı çekirdeği gösterir. Alfa parçacığı, enerjisi çok çabuk kaybolduğundan fazla yol alamaz. Bu yüzden alfa parçacığı, bir kâğıt sayfasının içinden geçemez. Bozunma sırasında atom, enerjisinin bir kısmını alfa parçacığına aktaracağından atomun enerjisi azalır. Görsel 4.21’de çekirdeğin alfa parçacık yayınlama modeli verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!