Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 216

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 216

Einstein, 1919 yılında E enerjili bir fotonun bir parçacık gibi davrandığını ve tek bir yönde ilerleyerek kadar momentum taşıdığını ileri sürmüştür. Einstein’ın bu düşüncesinin deneysel ispatı 1923 yılında fizikçi Arthur Holly Compton [Artur Hali Kamptın (Görsel 5.9)] tarafından yapılmıştır.

1913 yılından beri X ışınları ile çalışan Compton, 1920’lerin başında bir dizi deney sonucunda X ışınları ile elektronlar arasındaki etkileşimin ancak X ışınlarının parçacık olarak ele alınması ile açıklanabileceği sonucuna ulaşmıştır. Compton, yaptığı deneylerde bir X ışını fotonunun bir elektrona çarpması sonucunda elektronun enerji ve momentum kazanıp belli bir açıyla saçıldığını tespit etmiştir (Görsel 5.10). Fotonun da enerji ve momentum kaybederek farklı bir açıyla saçıldığını saptamıştır. Compton saçılması, hareket hâlindeki bir bilardo topunun durgun hâldeki başka bilardo topuna çarparak enerji ve momentum aktarımı yapması şeklinde modellenebilir. Compton, bu çalışmasından dolayı 1927 yılı Nobel Fizik Ödülü’nü almıştır.
Şekil 5.15’te görülen yüksek enerjili bir X ışını fotonu; atoma zayıf bir şekilde bağlı, neredeyse serbest bir elektronla esnek bir çarpışma yaparak enerjisinin bir kısmını elektrona aktarır ve 0 açısıyla saçılır. Fotonun çarpmasıyla beraber serbest elektron, fotonun geliş doğrultusuyla a açısı yapacak şekilde harekete geçer. Compton saçılmasına göre

• Gelen foton, saçılan foton ve elektron aynı düzlemdedir.
• Fotoelektrik olayının tersine foton soğrulmaz.
• Çarpışmadan sonra foton, ışık hızıyla ilerlemeye devam eder.
• Çarpışma sırasında fotonun kaybettiği enerji, elektrona kinetik enerji olarak aktarıldığından toplam enerji korunur.
• Gelen fotonun enerjisi, saçılan fotonun enerjisinden büyük olduğundan çarpışma sırasında fotonun frekansı azalır.
• Fotonun A dalga boyu, f frekansı ile ters orantılı olduğundan saçılan fotonun dalga boyu, gelen fotonun dalga boyundan büyüktür.
• Momentumun korunumu yasası gereği gelen fotonun momen- tumu P, saçılan fotonun momentumu P1 ile saçılan elektronun momentumunun Pe toplamına eşittir (Şekil 5.16).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!