Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215

Bu bölümde Compton olayında foton-elektron etkileşimi açıklanarak Compton olayının fotoelektrik olayıyla benzer yönleri vurgulanacak, ışığın tanecik doğası hakkında çıkarım yapılacak ve ışığın tanecik, dalga ve hem tanecik hem dalga doğası ile açıklanan olaylar belirtilerek madde ve dalga arasındaki ilişki ortaya konacaktır.

1925 senesinde henüz bir fizik öğrencisi olan Wolfgang Pauli (Wolfkank Pauli), bir arkadaşına yazdığı mektupta “Şu sıralar fizik yine karman çor- man… Neresinden bakarsan benim için çok karmaşık!” şeklinde dert yanıyordu. Kafası karışık olan sadece Pauli değildi. Yeni ortaya konan kuantum kuramının neden bahsettiğini kimse anlayamıyor- du. Deneysel çalışmalar, enerjinin bölünüp görünmez paketler (kuantalar) hâlinde yayıldığını işaret ediyor ama bunun sebebini kimse söyleyemiyordu.
Elektron, dalga gibi davranırken nasıl olup da gözlemlenince tanecik gibi hareket ediyordu? Avusturyalı fizikçi Erwin Schrödinger’in ortaya koyduğu denkleme ve yarattığı hayalî bir kahramana kadar bu kargaşa sürüp gitti.

Schrödinger, bir kediyi başrole alarak hayalî bir deney düzeneği tasarladı. Bu hayalî düzenekte kapalı çelik bir kutunun içinde bir kediyle birlikte küçük bir parça radyoaktif malzeme, asit şişesi ve sayaca bağlı çekiç bulunuyordu. Herhangi bir anda radyoaktif maddenin bozu- narak çekici serbest bırakacak şekilde yerleştirilen sayacı tetiklemesi ve bunun sonucunda asit şişesinin kırılması olasılığı mevcuttu. Bu şişenin kırılması, asit buharının kutuya yayılmasına ve kedinin ölümüne neden olacaktı. Ayrıca radyoaktif atomun kararsız doğası, kediyi ölü veya diri konumuna sokacaktı. Bu durumda kutu açılana kadar kesin bir gerçeklikten söz etmek mümkün değildi. Kutunun açılarak kedinin gözlemlenmesi ise onu diri ya da ölü olmaya zorlayacaktı. Böylece gözlem, kedinin temel bir özelliğini değiştirmiş olacaktı. Schrödinger’in kedisinin hikâyesi, kuantum kuramının tuhaflığını ortaya koymuştur.

HAZIRLIK SORULARI

Tasarladığı düşünce deneyiyle kuantum fiziğini daha somut ve anlaşılır hâle getiren bilim insanı kimdir?

  • Cevap: Tasarladığı düşünce deneyiyle kuantum fiziğini daha somut ve anlaşılır hâle getiren bilim insanı Albert Einstein’dır.

Sonradan çok önemli bir bilim insanı olacak olan Pauli’nin öğrencilik yıllarında fizik dünyasından dert yanmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Pauli’nin öğrencilik yıllarında fizik dünyasından dert yanma sebebi, o dönemde fizik alanında pek çok sorunun çözümsüz olduğu ve eksikliklerin olduğu bir dönemde yetişiyor olmasıdır.

Siz de bu deneyi baz alarak kuantum fiziğini makro evrene uyarlayan bir düşünce deneyi tasarlayınız.

  • Cevap: Makro evrene uyarlanmış bir düşünce deneyi: “Bir kişi bir odaya girdiğinde, o odadaki eşyaların tam olarak nerede olduğunu ve hızlarını kesin olarak bilemez. Sadece bir nesnenin yaklaşık konumunu ve hızını tahmin edebilir. Bu, mikro dünyanın belirsizliği gibi, makro dünyada da bazı belirsizliklerin olduğunu gösterir.”

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 215 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!