Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

Günlük hayatta karşılaşılan sürtünme ve kaldırma kuvvetleri temas gerektiren kuvvetlerdir. Bu türetilmiş kuvvetler, temel kuvvetlerin etkisiyle oluşur. Ancak kütle çekim kuvvetinde birbirine çekim kuvveti uygulayan kütlelerin temas etmesi gerekli değildir. Bir nesnenin havada iken yere düşmesi; gezegenlerin Güneş etrafında, Ay ve yapay uyduların Dünya etrafında eliptik bir yörüngede dolanması kütle çekim kuvvetinin etkisiyle gerçekleşir. Gezegenlerin, yapay ve doğal uyduların belli bir yörüngede dolanmasını sağlayan temel kuvvet, kütle çekim kuvvetidir. Bir nesnenin yere doğru çekilmesi, kütle çekim kuvvetinin özel bir hâlidir. Kütle çekim kuvveti, bugün bilinen dört temel kuvvetten biridir.

Kütle Çekim Kuvvetinin Gezegenlerin Hareketine Etkisi

Güneş sisteminde kendi ekseni etrafında dönen gezegenler, kütle çekim kuvvetinin etkisiyle odaklarından birinde Güneş bulunan farklı eliptik yörüngelerde dolanır. Gezegenlerin yörüngeleri üzerinde Güneş’in uyguladığı çekim kuvvetinin yanında küçük de olsa diğer gezegenlerin uyguladığı kütle çekim kuvvetinin etkisi de görülür. Gezegenlerin hareketi, Kepler Kanunları başlığı altında daha detaylı anlatılacaktır.

Kütle Çekim Kuvvetinin Ay’ın Hareketine Etkisi

Ay, kendi ekseni etrafında dönerken bir yandan da kütle çekim kuvvetinin etkisiyle Güneş ve Dünya’nın yörüngesinde dolanır (Görsel 1.22). Dünya Ay’a, Ay da Dün- ya’ya eşit büyüklükte fakat zıt yönlerde bir çekim kuvveti uygular. Buradan hareketle Dünya ve Ay’ın, ortak kütle merkezi etrafında dolandığı sonucuna ulaşılır. Ortak kütle merkezi, kütle farkından dolayı Dünya’ya yakındır. Ay’ın Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvvetinin etkilerinden biri okyanuslarda ve denizlerde görülür. Dünya’nın Ay’a yakın olan kısmında suların yükselmesi ve uzak yerlerinde alçalması (gelgit olayı), Ay’ın Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvvetinden kaynaklanır (Görsel 1.23: a ve

Dünyadan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzü görülür. Bunun sebebi Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüş süresi ile Dünya etrafındaki dolanma süresinin eşit olmasıdır (dönme ve dolanma hızının eşitliği). Bu durum astronomide kütle çekim kilidi olarak adlandırılır.

ARAŞTIRMA

Ay ile Dünya arasındaki kütle çekim kuvvetinin, gelgit olayının oluşumunda etkisi olduğu bilinir. Kütlesi Ay’dan çok daha büyük olan Güneş ile Ay’ın gelgit olayına etki etme düzeyi bakımından aralarında fark bulunmasının nedenlerini araştırınız. Ulaştığınız verileri sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Güneş’in kütlesi Ay’dan daha büyük olmasına rağmen, gelgit olayındaki etkisi Ay’dan daha azdır çünkü gelgit olayı, iki cisim arasındaki mesafedeki farktan kaynaklanan kütle çekim kuvvetlerindeki farka bağlıdır. Ay, Dünya’ya Güneş’ten çok daha yakın olduğu için onun gelgit etkisi daha belirgindir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!