Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Gök Cisimleri ve Gök Cisimlerinin Hareketleri ile İlgili Çalışmalar Yapan Bazı Bilim İnsanları

Uluğ Bey (1394-1449)

Timur hanedanlığının kurucusu Timur’un torunu olan Uluğ Bey, çağının en önemli astronomi bilginlerinden biridir (Görsel 1.28). Uluğ Bey, hem Timur Devleti’ni yönetmiş hem de astronomi çalışmalarıyla meşgul olmuştur. Hükümdarlığı döneminde gökyüzü gözlemlerini değerlendirebilmek için matematik alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Uluğ Bey, 1420 yılında kurduğu medrese ile Semerkant’ı önemli bir bilim merkezi konumuna getirmiştir. 1421 yılında inşa ettiği ve İslam dünyasının en önemli gözlemevlerinden biri olarak kabul edilen Uluğ Bey Rasathanesinde Ali Kuşçu, Kadızâde Rûmî, Cemşîd el-Kâşî gibi önemli bilginlerle çalışmalar yapmıştır.

Uluğ Bey, Zîc-İ Uluğ Bey (Uluğ Bey’in Astronomi Tabloları / Cetvelleri) adlı 4 bölümden oluşan eserinde astronomi çalışmalarını derlemiş, gök cisimleri ve gök cisimlerinin hareketlerine dair bilgilere yer vermiştir. Eserde 1018 gök cismine ait konum ve bilgiler cetveller hâlinde sunulmuştur. Güneş, Ay ve gezegenlerin görünen hareketleri, hareket teorileri, Ay ve Güneş tutulmaları; Güneş, Ay, gezegen ve yıldızların konumuna dair hesaplamalar aktarılmıştır. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin yıllık hareket değerlerine de çalışmada yer ayrılmıştır. Görsel 1.29’da Uluğ Bey Rasathanesinde bulunan ve yıldızlarla ilgili astronomik ölçümler yapmaya yarayan dev astronomik aracın (sekstant) yer altındaki kısmı görülmektedir.

Ali Kuşçu (1403-1474)

Semerkant’ta doğan Ali Kuşçu (Görsel 1.30), 15. yüzyılda yaşamış önemli bilginlerden biridir. Uluğ Bey ile birlikte çalışan Ali Kuşçu, Uluğ Bey’in ölümü üzerine Semerkant’tan ayrılmıştır. Zîc-İ Uluğ Bey adlı eserde Ali Kuşçu’nun önemli katkıları vardır. Ali Kuşçu, Fatih Sultan Mehmed’in daveti üzerine astronomi çalışmalarına İstanbul’da devam etmiştir. İstanbul’un enlem ve boylam değerlerini belirlemiş ve İstanbul’da pek çok güneş saati yapmıştır (Görsel 1.31).

Ali Kuşçu, gezegenlerin konumları, dizilimleri ve yeryüzüne uzaklıkları, Dünya’nın eğim açısı, Ay’ın ayrıntılı haritası gibi birçok konuda çalışma yürütmüştür. Gök cisimleri ve gök cisimlerinin hareketleri hakkında yaptığı çalışmalar ile bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur. Ali Kuşçu, astronomi ve matematik sahasında bilim dünyasına önemli eserler bırakmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!