Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 101

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 101

Etkinlik 3.7’deki çalışmamızda gördüğümüz gibi sistemi hareket ettiren kuvvet büyüdükçe ivme de büyümektedir. Bir başka anlatımla sistemi hareket ettiren kuvvet büyüdükçe sistemin hızlanması da büyük olmaktadır. İvmenin kuvvetle ilişkisini, çizdiğimiz ivme-kuvvet grafiğiyle daha belirgin olarak gördük. Bu grafiğe göre ivme, net (dengelenmemiş) kuvvetle doğru orantılıdır. Kuşkusuz bu sonuçlar, net kuvvet yavaşlatıcı olsa da geçerli olacaktı. Peki, ivmeye kütlenin etkisi nedir? Bu soruyu da yeni bir etkinlikle yanıtlamaya çalışalım.

Etkinlik 3.8

Kütlenin ivmeye etkisi nedir?

Bu soruya yanıt vermek için Etkinlik 3.7’deki araç gereci ve deney düzeneğini bu etkinlikte de kullanacağız.

Çalışmanın Yapılışı

1. Üçer ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturalım ve aşağıdaki etkinlik basamaklarına göre aramızda iş bölümü yapalım.

2. İpin ucundaki ağırlık askısına yarıklı kütlelerden bir tanesini asalım ve bunu deney boyunca sabit tutalım.

3. Telem şeridini arabaya tutturalım ve arabanın üzerine bir eşya koymayalım. Zaman kaydediciyi çalıştırdığımız anda sistemi serbest bırakalım. Hareket bitince telem şeridine işaretlenmiş olan noktaların aralıklarını ölçüp kaydedelim. Ardışık aralıklar arasındaki uzunluk farklarını hesaplayıp kaydedelim.

4. Arabanın üzerine yarıklı kütlelerden birini de koyup üçüncü maddedeki işlemi yineleyelim. Aynı işlemi, yarıklı kütleleri arabanın üzerindekilere birer birer ekleyerek sürdürelim.

5. Tablo 3.9’un bir benzerini daha çizip toplam kütle, kuvvet ve hesaplanan ivme değerlerini bu tabloya işleyelim. Tabloya işlenen verileri kullanarak ivme-kütle grafiğini çizelim ve bu grafiği yorumlamaya çalışalım.

6. Kütle değerlerinin tersini alarak bir de ivme-kütle tersi grafiğini çizelim. Bu grafikten hareket, ivme ve kütle arasındaki matematiksel ilişkiyi saptamaya çalışalım.

Sonuca Varalım

Sistemin ivmesiyle toplam kütlesi arasında nasıl bir matematiksel ilişki vardır?

  • Cevap: Sistemin ivmesi ile toplam kütlesi arasında doğrusal bir matematiksel ilişki vardır. Bu ilişki, ivme ile kütle arasında ters orantılıdır, yani ivme, toplam kütlenin tersine orantılı olarak azalır. İvme, kütle ile ters orantılıdır çünkü deneyde kuvvet sabit tutulduğu için Newton’un İkinci Hareket Yasası’na göre ivme, kütlenin tersiyle orantılıdır (F = m * a).

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!