Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 102

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 102

II. Yasa: Dinamiğin Temel Yasası

Etkinlik 3.7 ve 3.8’deki çalışmalarımızdan yaptığımız çıkarımlar, 18. yüzyılda Newton tarafından bulunan sonuçlardır. Newton bu sonuçları bir yasa olarak şöyle ifade etmiştir:

Bir cismin ivmesi, o cisme etki eden net kuvvetle doğru, cismin kütlesiyle ters orantılıdır.

Newton’ın İkinci Hareket Yasası ya da Dinamiğin Temel Yasası olarak adlandırılan bu ilişkinin matematiksel modeli; şeklindedir. Bu bağıntıdan aşağıdaki sonuçlar çıkar:

• İvme ile kuvvet birer vektör, kütle ise daima pozitif bir skaler olduğundan ivme daima net kuvvet yönündedir.
• Kuvvetin birimi, kütlenin birimiyle ivmenin biriminin çarpımına eşit olan türetilmiş bir birimdir ve bu çarpımın sonucu newton olarak adlandırılmıştır.
• Yer çekimi alanında serbest bırakılan cisimler serbest düşme denilen ve hızlanan bir hareket yapar. Bu hareketin yeryüzüne yakın konumlardaki ivmesi yaklaşık 9,81 m-s-2dir ve yer çekimi ivmesi olarak adlandırılır. “g” ile gösterilen bu ivmeyi cismin ağırlığı oluşturduğundan bir cismin ağırlığı (G), o cismin kütlesiyle yer çekimi ivmesinin (~g ’nin) çarpımına eşittir.

III. Yasa: Etki-Tepki Yasası

Newton’ın İkinci Hareket Yasası, kuvvet uygulanan cismin hareket durumu hakkında bilgi verir, kuvvet uygulayan hakkında hiçbir bilgi vermez. Kuvvet iki cismin arasındaki etkileşim olduğuna göre bunlardan birinin hareket durumunu bilirken diğerininkini de bilmek isteriz. Peki, kuvveti uygulayan cismin hareket durumu nedir? Bu soruyu günlük yaşamdan örneklerle yanıtlamaya çalışalım.

Kayıkta kürek çekerken (Görsel 3.58) suyu küreklerle kayığın arkasına iteriz. Suyu her itişte kayıkla birlikte kendimizin de öne doğru itildiğini hissederiz. Bu olay, suyu arkaya doğru itmekle bizi öne doğru harekete geçiren bir etkinin ortaya çıktığını gösterir. Kayığı kürek çekerek hareket ettirmek eylemi zaten bu gerçeğin bir uygulamasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 102 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!