Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 117

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 117

Sürtünme Kuvvetinin Yaşamımızdaki Yeri

Sürtünme kuvveti, yaşamımızın hemen hemen her alanında yer alır. Yaşadığımız dünyada sürtünme kuvvetinin olmadığı bir durum neredeyse yoktur. Sürtünme kuvvetinin yaşamımıza hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Oluşacak harekete zorluk çıkarma gibi olumsuz etkileri daha çokmuş gibi görünse de olumlu etkileri de bir o kadar çoktur. Yürüyebilmemizi sağlayan etken, ayağımızla bastığımız yer arasındaki sürtünme kuvvetidir. Buzla kaplı yollarda yürümekte zorlanmamız sürtünmenin az olmasındandır. Tekerlerin kaymadan dönmesini sağlayan etken de sürtünmedir. Taşıtların ilerlemesini ya da durmasını sağlayan kuvvetlerden biri de yol yüzeyiyle tekerler arasındaki sürtünme kuvvetidir. Sürtünme olmasaydı kalemi tutamaz, kurşun kalemle kâğıda yazı yazamazdık.

Sürtünme kuvvetinden yararlanılan uygulamaların başında taşıtların fren sistemleri gelir. Örneğin Görsel 3.81’de gösterilen otomobil freni, fren balatasıyla fren diski arasındaki sürtünme kuvveti sayesinde hareketi yavaşlatır ya da durdurur. Fren pedalına basılınca karşılıklı konumlanmış iki balata diskin yüzeyine önden ve arkadan baskı yapar. Balatalar, sürtünme katsayısı çok yüksek bir malzemeden yapılmıştır. Bunların baskısıyla diskin yüzeyine uygulanan çok büyük bir sürtünme kuvveti diskin dönmesini yavaşlatır ya da durdurur. Disk de teker miline sabitlenmiş olarak döndüğü için böylece taşıtın hareketi kontrol edilmiş olur.

Sürtünme kuvvetinin doğadaki yararlı bir uygulaması da gök taşlarının atmosfere girişi sırasında görülür. Gök taşları, Dünya’nın çekim alanının etkisiyle atmosfere çok büyük hızla girer. Bu hızla atmosferi oluşturan gaz moleküllerine sürtünen gök taşı ısınır, yanar ve parçalanır (Görsel 3.82). Tonlarca kütleye sahip gök taşları bu etkiyle küçük parçalara ayrılır ve yeryüzüne düşüşlerinde hasar vermez. Sürtünme kuvvetinin gök taşlarına bu etkisi sayesinde atmosfer, Dünya’yı gök taşlarından koruyan bir kalkan olur.

Sürtünen yüzeylerin ısınması, aşınmalara ve enerji kayıplarına neden olur. Makinelerde birbirine sürtünerek dönen ve birbirinin üzerinden kayan metal yüzeyler bulunur. Örneğin yakıtla çalışan otomobillerin motor gövdesinde silindirler ve bu silindirlerin içinde dakikada yüzlerce kez inip çıkan pistonlar vardır. Pistonların silindir iç yüzeyine sürtünmesiyle oluşan ısı, eğer önlem alınmazsa motorun yanmasına neden olabilir. Alınan önlem ise silindirlerin dış yüzeyinde yağ dolaşımı sağlamaktır. Dolaşan yağ sürekli soğutulduğu için silindirlerde oluşan ısı böylece dışarı atılmış olur. Ayrıca bu yağ, aşınmaları da önler. Benzin istasyonlarında ya da tamirhanelerde otomobil motoruna zaman zaman yağ eklenmesi, bu önlemin yinelenmesidir (Görsel 3.83).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!