Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 132

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 132

Günlük yaşamda çeşitli işleri yaparken enerji harcadığımızı biliriz. Örneğin Görsel 4.3’teki insanlar gibi koşu yaptığımızda vücudumuzun enerji harcadığını fen bilimleri derslerimizde öğrenmiştik. Bu enerjiyi, Görsel 4.4’tekilere benzer besinlerden aldığımızı biliyoruz. Besinlerdeki kimyasal enerjiyi kullanarak yürüyebilir, koşabilir, konuşabilir, görebilir, bir yükü bir yerden başka bir yere taşıyabiliriz.

Makine dediğimiz sistemlerin tümü iş yapmak için enerji kullanır. Örneğin elektrik enerjisi, elektrik motorları aracılığıyla çeşitli makinelerin iş yapmasını sağlamaktadır. Elektrik enerjisiyle çalışan inşaat vinçleri yük kaldırarak iş yapar. Çamaşır, bulaşık makineleri iş yapmak için elektrik enerjisi kullanır.

Maddelerdeki değişim olaylarında da enerji kullanılmaktadır. Örneğin ilerde göreceğimiz gibi suya atılan buz erirken sudan ısı denilen enerjiyi alır. Tavaya koyup pişirdiğimiz yumurta ocakta yanan yakıttan ısı alarak katılaşır. Günlük yaşamdan bunlara benzer daha nice örnek verilebilir.

Demek ki enerji olmadan hiçbir iş yapılamıyor ve enerji söz konusu olmadan fiziksel değişim gerçekleşmiyor. Bu farklı olaylar göz önüne alınarak enerji için aşağıdaki gibi tanımlar yapılabilmektedir:

• Enerji, bir sistemin iş yapabilme yeteneğidir.
• Enerji, sistemde değişiklik oluşturabilmek için gerekli olan büyüklüktür.

Görüldüğü gibi fiziksel olayların tümünü birden kapsayacak tek bir enerji tanımı yoktur.

Enerji, bir sistemden diğerine aktarılabilen bir büyüklüktür. Bir sistemden diğerine enerji aktarmanın birçok yolu vardır. Bunlardan biri de yapılan iştir. Örneğin bir önceki sayfada verilen Görsel 4.1’deki çocuk vücut enerjisini kullanarak arabanın üzerine iş yapmış ve bu iş arabanın hareket enerjisi kazanmasına neden olmuştur. Böylece çocuğun besinlerden sağladığı enerjinin bir kısmı, araba üzerine yaptığı iş aracılığıyla arabaya aktarılmıştır.

Sonuç olarak bir cismin üzerine yapılan iş, o cismin enerjisindeki değişime eşittir ve bu ilişkinin matematiksel modeli; şeklinde ifade edilebilir. Yukarıda anlatılanlara göre işin birimi gibi enerjinin birimi de türetilmiş bir birimdir ve joule’dür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!