Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 139

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 139

4.2.1. Öteleme Kinetik Enerjisi, Yer Çekimi ve Esneklik Potansiyel Enerjisi

Enerjinin iş yapabilme, ısıtma, aydınlatma yeteneği gibi tanımları olduğunu biliyoruz. Bu bölümde daha çok enerjinin iş yapabilme yeteneği üzerinde duracağız.

Enerjinin iş yapabilme yeteneği, iki durumda karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlardan biri cisimlerin hareketleri, diğeri ise konumlarıyla ilgilidir. Şimdi bu durumları yakından inceleyelim.

Öteleme Hareketi Enerjisi (Öteleme Kinetik Enerjisi, EK)

Hareketin bir enerjisi var mıdır? Bu sorunun yanıtının “evet” olduğunu günlük yaşamdaki gözlemlerimize dayanarak kolaylıkla söyleyebiliriz. Bovling oyunu buna iyi bir örnek oluşturabilir.

Bovling oyununda top, çarptığı her lobuta bir kuvvet uygular ve bu kuvvet çarptığı her lobutun üzerine iş yapar. İş yapabilme, enerjinin bir göstergesi olduğuna göre lobutlara çarpan topun enerjisi var demektir (Görsel 4.12). Topun öteleme hareketinden kaynaklanan bu enerjiye öteleme kinetik enerjisi (EK) denilmektedir. İleriki yıllarda, dönme hareketiyle ilgili olan ve dönme kinetik enerjisi denilen bir kinetik enerji daha tanımlanacaktır. Peki, öteleme kinetik enerjisi nelere bağlıdır? İki aşamalı bir düşünce deneyiyle bu sorunun yanıtını vermeye çalışalım.

Deney 1
Bir oyuncak otomobil ve bir takoz alalım. Oyuncak otomobili, yatay düzlemde duran takoza doğru Görsel 4.13’deki gibi belli bir süratle harekete geçirelim. Oyuncak otomobilin çarpmasıyla yerinden fırlayan takoz belli bir uzaklık sonunda durur.

Oyuncak otomobili öncekinden daha süratli harekete geçirerek deneyi yinelersek takozun daha uzağa gittiğini gözlemleriz. Demek ki süratin büyümesi kinetik enerjiyi artırmaktadır.

Deney 2
Önce oyuncak otomobili, sonra da oyuncak kamyonu aynı takoza eşit süratle çarptıralım (Görsel 4.14). Kamyonun çarptığı takozun daha uzağa gittiği gözlemlenir.

Demek ki süratleri eşit iki cisimden kütlesi büyük olanın kinetik enerjisi daha büyüktür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!