Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 144

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 144

Etkinlik 4.1 ‘deki çalışmalarımızın gösterdiği gibi dart okunun strafora batma derinliği, hem okun düşürüldüğü yükseklikle hem de okun ağırlığıyla doğru orantılıdır. Dart okunun strafora saplanma derinliği, onun düştüğü yükseklikte sahip olduğu kütle çekimi potansiyel enerjisinin bir ölçüsüdür. Öyleyse dart okunun kütle çekimi potansiyel enerjisinin yükseklikle ve ağırlıkla doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre yer çekimi potansiyel enerjisinin matematiksel modeli; şeklinde olur. Buradaki m, cismin kütlesi; g, yerçekimi ivmesinin büyüklüğü; h ise Görsel 4.22’deki gibi cismin yere göre bulunduğu yüksekliktir. Uygulamada m’nin birimi kg, g’nin birimi m-s-2, h’nin birimi m olarak alınır ve EP’nin birimi J olur.

Kütle çekimi potansiyel enerjisiyle ilgili özellikler şöyledir:

• m-g-h ifadesi, aslında kütle çekimi potansiyel enerjisindeki değişmeyi anlatır. Ancak h yüksekliği, EP’nin sıfır kabul edildiği bir referans düzlemine göre belirtilirse m-g-h o zaman potansiyel enerjinin ifadesi olur.

• m-g-h ifadesi, g’nin sabit kabul edilmesi hâlinde geçerlidir. Gerçekte g, yer merkezinden uzaklığa bağlı olarak değişmektedir. Bu durumdaki potansiyel enerjinin nasıl hesaplanacağını ileriki yıllarda öğreneceğiz.

• Cisim noktasal değilse m-g-h ifadesinde kullanılacak h niceliği, cismin kütle merkezinin ilk ve son konumları arasındaki yükseklik farkı olarak alınır (Görsel 4.23).

• Cismin ağırlığının yaptığı negatif iş kütle çekimi potansiyel enerji artışını, pozitif iş ise kütle çekimi potansiyel enerji kaybını verir.

Örneğin Görsel 4.24’deki potaya doğru fırlatılan bir basketbol topu, I konumundan II konumuna yükselirken topun ağırlığı, yer değiştirmeye ters yönde olduğundan negatif iş yapmıştır. Bu sırada top yükseklik kazandığından kütle çekimi potansiyel enerjisi artmıştır. Top III konumundan IV konumuna gelirken topun ağırlığı yer değiştirmeyle aynı yönlüdür ve dolayısıyla yaptığı iş pozitiftir. Bu sırada top yükseklik kaybettiğinden kütle çekimi potansiyel enerjisi azalmıştır.

• Konumu değişen bir cismin kütle çekimi potansiyel enerjisindeki değişme, cismin izlediği yolun şekline bağlı değildir.

Örneğin evinizin bulunduğu kata ister asansör ister merdiven kullanarak çıkın, kazanacağınız kütle çekimi potansiyel enerjiniz aynı olacaktır. Şimdi öğrendiklerimizi soru örnekleriyle pekiştirelim.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!