Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 168

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 168

4.4.2. Verim Artırmaya Yönelik Çalışmalara Örnekler

Bir sistemin verimliliğiyle enerji tasarrufu eş değer kavramlardır. Verimi yüksek olan bir sistem, aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan yani daha ekonomik bir sistem demektir. Bu nedenle bilim insanları en verimli sistemi yapabilmenin peşinde koşarlar. Örneğin ışık verimi %10 dolayında olan flamanlı ampullerin yerini günümüzde LED ampullerin alması, bu çalışmanın ürünüdür.

Flamanlı ampullerin dayandığı temel düşünce, fiziğin alt alanlarından olan elektromanyetizmadaki çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Elektrik akımının ısı oluşturduğu, akım geçen metal tellerin ısınarak akkor hâle geldiği keşfedilince bilim insanları ve mucitler aydınlatma araçları tasarlama yarışına girişmişlerdir. Flamanlı ampul, başta Amerikalı mucit Thomas Alva Edison (Tamıs Alva Edisın, 1847-1931) olmak üzere onlarca insanın fikirsel katkılarıyla geliştirilmiştir. Böylece çok masraflı ve çevreye zararlı petrol lambalarının (Görsel 4.61) yerini, onlara göre daha verimli ve daha temiz olan flamanlı ampuller almıştır.

Elektrik ve atom fiziğindeki çalışmalar sırasında düşük basınçlı gazların yüksek voltaj altında fazla ısınmadan ışık yaydıkları keşfedilmiştir. Bu keşfe dayanarak flamanlı ampullere göre daha verimli olan halojen ve floresan ampuller yapılmıştır.

Katı Hâl Fiziği’ndeki çalışmalar sırasında da görüldüğü gibi bazı yarı iletkenlere voltaj uygulandığında bu malzemeler ısınmaksızın ışık verebilmektedir. Işık yayan diyot (Light Emiter Diode: LED) adı verilen bu malzemelerin keşfi, günümüzdeki LED ampullerin yolunu açmıştır. LED ampuller de halojen ve floresan ampullere göre daha verimlidir. Bu ampullerin verimleri Görsel 4.62’de karşılaştırılmıştır.

Floresan ve LED ampullerin verimlilikleri birbirine yakındır. Ancak floresan ampuller içindeki cıva, bu ampuller çöpe gittiğinde çevre kirliliği oluşturmaktadır. Oysa LED ampullerin yapısında çevreye zararlı bir madde yoktur. Ayrıca LED ampuller daha uzun ömürlüdür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!