Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 205

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 205

Katı bir maddenin belli bir sıcaklıkta erimeye başladığını, bu sıcaklığın erime süresince değişmediğini ve kütleye bağlı olmadığını Etkinlik 5.4’teki gözlemlerimizle yakından görmüş olduk. Etkinlikte ayrıca erime süresini, eriyen katının erime için aldığı ısının bir ölçüsü olarak almıştık. Bu ısının eriyen maddenin kütlesiyle ilişkisini görmek amacıyla ısı-kütle grafiğini çizdiğimizde Görsel 5.26’dakine benzer doğru orantılılık grafiği elde etmiştik. Bu grafikten hareketle; Bağıntıdaki m değişkeni bir sabitle çarpılarak bağıntı eşitlik hâline getirilebilir. Sözü edilen sabiti Le ile gösterirsek erime için maddeye verilen ısının matematiksel modeli; olur. Buradaki Le’ye erime ısısı denilmektedir ve erime sıcaklığına gelmiş birim kütledeki katının erimesi için gerekli olan ısı miktarı anlamındadır. Le’nin Sl’daki birimi J-kg-1dır ancak cal-g-1da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Donma: Erimenin tersi olan olay donmadır (Görsel 5.27). Bir sıvı madde, dış ortama ısı verirse taneciklerinin kinetik enerjisi azalır ve tanecikler arası uzaklıklar küçülmeye başlar. Sıvının sıcaklığı belli bir değere indiğinde tanecikler arasındaki bağ kuvvetleri taneciklerin öteleme hareketi yapmasına izin vermeyecek değere çıkar. Bu da sıvının katılaşmaya yani donmaya başlaması demektir. Sıvı maddenin katılaşmaya başladığı sıcaklığa donma sıcaklığı denilmektedir. Donma sıcaklığı da kütleye bağlı olmayan, sadece madde türüne bağlı olan bir sabittir ve tıpkı erime sıcaklığı gibi maddenin ayırt edici özelliklerindendir.

Maddenin donarken dış ortama verdiği ısı da kütleyle doğru orantılıdır ve bunun matematiksel modeli; şeklindedir. Burada m, sıvının donan kısmının kütlesi; Ld ise donma ısısıdır ve donma sıcaklığına gelmiş birim kütledeki saf bir sıvının donması için gerekli ısıdır. Saf bir sıvının donma ısısı erime ısısına eşittir. Donma ısısının birimi de J-kg-1 ya da cal – g-1dir.

Buharlaşma: Maddenin gaz hâline geçmesi buharlaşma olarak adlandırılmaktadır. Bu olay maddeye ısı vererek gerçekleştiği gibi, maddenin iç enerjisinin etkisiyle de oluşabilir. Isı alan maddenin atom ve moleküllerinin kinetik enerjisinin artmasıyla öyle bir duruma gelinir ki bu taneciklerin arasındaki bağlar kopar. Her tanecik diğerlerinden bağımsız olarak öteleme hareketi yapar. Bu durum maddenin buharlaşmasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!