“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 206
Sıvıların buharlaşması hem yüzeyden hem içten olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Yüzeyden buharlaşma, dış ortamdan ve sıvının kendisinden ısı alan yüzey moleküllerinin sıvıdan ayrılmasıdır. Çamaşırların açık havada kuruması yüzeyden buharlaşmaya örnek bir olaydır.
Yüzeyden buharlaşma bazı katı maddelerde de görülür. Süblimleşme (uçunum) denilen bu olay, katının yüzeyindeki atom ya da moleküllerin dış ortamdan aldıkları ısıyla yüzeyden kopup ayrılmasıdır. Bunun en çarpıcı örneği, evlerde güve ilacı ya da genel tuvaletlerde koku giderici olarak kullanılan naftalin maddesidir.
İçten buharlaşma ise kaynama olarak adlandırılır. Isı alan sıvının sıcaklığı, kaynama sıcaklığı denilen belli bir değere gelince kaynama başlar (Görsel 5.28) ve sıvının hepsi buharlaşıncaya kadar bu sıcaklık değişmez. Her maddenin belli bir basınç altında kendine özgü bir kaynama sıcaklığı vardır ve dolayısıyla sıvıların kaynama sıcaklığı da maddenin ayırt edici özelliklerindendir.
Yüzeyden buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinde gerçekleşirken kaynama yalnızca belirli bir sıcaklıkta ve sıvının her noktasında gerçekleşir.
Kaynama sıcaklığı, sıvının yüzeyindeki basınçtan etkilenir. Sıvının yüzeyindeki basınç artınca kaynama sıcaklığı yükselir.
Kaynama sıcaklığına gelmiş bir sıvının buharlaşma için aldığı ısının matematiksel modeli; şeklindedir. Burada m, sıvının buharlaşan kısmının kütlesi; Lb ise buharlaşma ısısı denilen bir sabittir ve kaynama sıcaklığına gelmiş bir sıvının birim kütlesinin buharlaşması için gerekli olan ısıdır. Buharlaşma ısısı maddenin türüne bağlı olduğu için ayırt edici özelliklerdendir ve birimi J-kg-1 ya da cal-g-1dir.
Hâl değişimi olayları, buraya kadar verilenlerden ibaret değildir. Soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama girildiğinde gözlük camları, görmeyi engelleyecek derecede buğulanır. Gözlük takmak zorunda olanların yaşadığı bu sorunun nedeni de hâl değiştirmedir. Şimdi bu olayı bir etkinlikle yakından inceleyelim ve sonra da diğer hâl değişimi olaylarını görelim.
Etkinlik 5.4
Çalışmanın Yapılışı
1. Üç ya da dörder kişilik kümeler oluşturalım ve aramızda iş bölümü yapalım.
2. Buz küplerini poliüretan levhanın üzerine yayalım.
3. Cam levhayı (ya da aynayı) buz küplerinin üzerine oturtalım.
4. Birkaç dakika bekledikten sonra cam levhanın yüzeyine birkaç kez hafifçe üfleyelim, gözlemimizi not edelim.
Sonuca Varalım
1. Camın yüzeyine üflediğinizde ne gözlemlediniz?
- Cevap: Camın yüzeyine üflediğimizde buz küplerinin altındaki camın buharlaşmış su damlacıklarıyla kaplandığını gözlemledik.
2. Gözlemlediğiniz olayın nedeni sizce nedir?
- Cevap: Bu olay, camın yüzeyinin sıcaklığının buharlaşan suyun çiy noktasının altına düşmesi nedeniyle oluşur. Buz küpleri, camın üzerindeki nemi soğutur ve buharlaşma gerçekleşir.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap