Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 219

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 219

Önceki sayfalarda anlatılanlara ek olarak şimdi de odamızın bir duvarından dışarıya kaçan ısı miktarını etkileyen değişkenlerin neler olduğunu görelim. Bunun için duvarın bir bölümünü modelleyen Görsel 5.49’u ele alalım.

Görsel 5.49’daki dikdörtgen prizma, duvarın iç yüzeyiyle dış yüzeyi arasındaki bir bölümü temsil etmektedir. Dikdörtgen prizmanın kesit alanının A büyüklüğü, duvarın yüzey alanına; Ax uzunluğu da duvarın kalınlığına karşılık gelmektedir. Odanın içinin sıcaklığına Tiç dersek duvarın iç yüzeyinin sıcaklığı da Tiç olarak alınabilir. Çünkü odanın içiyle duvarın iç yüzeyi ısıl dengededir. Dış ortamın sıcaklığına Tdış dersek duvarın dış yüzeyinin sıcaklığını da Tdış olarak alabiliriz. Tdış – Tiç = AT diyelim. Burada AT ne kadar büyük olursa duvardan ısı kaçışı o kadar hızlı olacaktır.

Duvarın yüzey alanı ne kadar büyük olursa duvarın yüzeyleri arasındaki ısı akışı da o kadar büyük olur. Çünkü geniş yüzey ısı akışına büyük kapı açmak gibidir.

Tablo 5.7’deki verileri göz önüne alırsak duvardan geçen ısının, duvar malzemesinin cinsine de bağlı olacağını söyleyebiliriz. Kalın bir duvarın, ısı akışına daha çok engel çıkaracağını düşünebiliriz. Bu düşünceden hareketle duvar kalınlığı arttıkça duvardan ısı akışının azalacağı sonucunu çıkarabiliriz. Öyleyse duvarın sıcak yüzeyinden soğuk yüzeyine birim zamanda iletilen enerji miktarı yani enerji iletim hızı;

• Yüzeyler arasındaki maddenin türüne bağlıdır.
• Yüzeyler arasındaki sıcaklık farkıyla doğru orantılıdır.
• Yüzeyler arasındaki enerji akışına dik kesitin alanıyla doğru orantılıdır.
• Yüzeyler arasındaki uzaklıkla (duvar kalınlığı) ters orantılıdır.
Şimdi bir soru örneğiyle öğrendiklerimizin uygulanışını görelim.

Örnek 5.10: Isıl iletkenlikle ilgili uygulamalar
Aşağıda, günlük yaşamdan bazı uygulama örnekleri verilmiştir:
I. Binaların dış yüzeyinin poliüretan köpük levhalarla kaplanması
II. Ocaktaki yemeği karıştırmak için tahta kaşık kullanılması
III. Bulaşıkların daha iyi temizlenmesi için deterjanın sıcak suya katılması
Yukarıdaki uygulamalardan hangileri maddelerin ısıl iletkenliğiyle ilgilidir?
Çözüm: Tablo 5.7’de görüldüğü gibi poliüretan köpük levha ısıl iletkenlik katsayısı oldukça düşük bir malzemedir. Binaların dış yüzeyinin poliüretan gibi malzemelerle kaplanması, binanın içindeki ısının dışarıya kaçışını zorlaştırır ve böylece ısı yalıtımı sağlanır.
Tahtanın ısıl iletkenlik katsayısı düşük olduğu için sıcak yemekteki enerji elimize kolay kolay ulaşamaz ve dolayısıyla elimiz yanmadan yemeği karıştırabiliriz. Dolayısıyla bu uygulama da ısıl iletkenlikle ilgilidir.
Deterjanın sıcak suya katılması, onun kir çözücülüğünü artırır ve böylece bulaşıklar daha iyi temizlenir. Bu uygulamanın ısıl iletkenlikle ilgisi yoktur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 219 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!