Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 22

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 22

b. Fiziğin Diğer Disiplinlerle İlişkisi

Fizik, doğa bilimleri içinde en temel olanıdır. Çünkü fiziğin dışındaki tüm bilimler çalışmalarında genellikle fizik bilgilerini kullanır. Fizik bilimi kimyaya, biyolojiye, disiplinler arası bilim dallarına, teknolojiye, mühendisliğe ve sanata bilgi desteği sunar. Fizik, bu sunumu yaparken onlardan gelen bilgilerle de kendini geliştirir. Bu karşılıklı etkileşimler, fiziğin kimya, biyoloji, mühendislik, teknoloji ve sanatla ilişkisi olduğunu gösterir. Şimdi bu ilişkileri örnekler üzerinden özetleyelim.

Not: Bilim dalları çalışmalarım bilimsel yöntemle yaptıklarından her bilim dalı bir disiplin olarak kabul edilir. Birden fazla bilim dalının ortak çalıştığı bilim dallarına da “disiplinler arası bilim dalı” denir.

Fiziğin Kimya ile İlişkisine Örnekler

Elektroliz

Kimya konuları arasında elektroliz denilen bir bileşik ayrıştırma tekniği vardır. Bu teknik, elektrik enerjisiyle kimyasal analiz yapmaktır. Görsel 1.7’de bir örneği görülen ve elektroliz kabı denilen düzenek, su molekülünün bileşenleri olan hidrojen ve oksijene ayrıştırılmasında kullanılır. Bu olayın açıklanmasında fiziğin elektrik bilgilerinden yararlanılır. Elektroliz olayı, sanayide metal kaplama işleminde de kullanılır. Örneğin demir malzeme nikel ya da kromla kaplanarak paslanmaz ürün elde edilir. Paslanan metallerin krom ya da nikelle kaplanması, fizik-kimya ilişkisinin günlük yaşamdaki bir uygulamasıdır.

Gazların Kinetik Kuramı

Kimyada gazlar üzerine yapılan deneyler, kütlesi sabit tutulan bir gazın basıncının mutlak sıcaklıkla doğru, hacimle ters orantılı olduğunu göstermektedir. Bunun matematiksel ispatı, fizik bilgilerinden hareketle oluşturulan ve Gazların Kinetik Kuramı denilen bir modelle yapılmaktadır. Bu açıklama yapılırken itme-momentum ilişkisi, momentum ve enerjinin korunumu bilgilerinden yararlanılır.

Molekül Oluşumu

Kimyada moleküllerin (Görsel 1.8) oluşumunu ve kimyasal bağların özelliklerini açıklamak için fiziğin alt dallarından biri olan atom fiziği bilgileri kullanılır. Ayrıca Atom Fiziği dalında, “x Işınlarıyla Kristal Yapıların İncelenmesi” başlığı altında yapılan çalışmaların verileri, kimyada kristal yapı özelliklerinin açıklanmasında kullanılmaktadır.

SİZCE NEDİR?

Görsel 1.7’de, tüplerde toplanan hidrojenin hacmi, oksijenin hacminin iki katı gibi görünüyor. Bunun neden böyle olduğunu araştırınız.

  • Cevap:

Görsel 1.7’de, hidrojenin hacmi oksijenin hacminin iki katı gibi görünmesinin nedeni, suyun kimyasal formülü H2O’dur. Yani, her su molekülünde iki hidrojen (H) atomu ve bir oksijen (O) atomu bulunur. Hidrojen gazı (H2) diğer hidrojen atomuyla birleşerek H2O molekülünü oluşturur. Bu nedenle suyun içindeki hidrojen atomlarının sayısı oksijen atomlarının sayısının iki katıdır.

Görselde hidrojen ve oksijen gazları ayrı ayrı tüplerde toplanmış gibi görünse de, aslında bu iki gazın karışımı suyu temsil ediyor. Su, hidrojen ve oksijenin kimyasal reaksiyonu sonucunda oluşur. Su molekülü, bir hidrojen atomu ve bir oksijen atomu tarafından bir araya gelerek meydana gelir.

Bu görsel, suyun moleküler yapısını ve suyun içindeki hidrojen ile oksijen atomlarının oranını temsil etmek amacıyla kullanılmış olabilir. Su molekülünün yapısını gösterirken, bu iki elementin karıştırılmasını ve su molekülünün oluşmasını anlatır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!