Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 23

Fiziğin Biyoloji ile İlişkisine Örnekler

Bitkilerde Kılcallık Olayı

Fizikle biyolojinin ilişkisine ilk örnek sayfa 18’de verilmişti. Bitkilerin topraktan aldıkları suyun, yer çekimine karşın, gövdeyi geçip yapraklara kadar ulaşmasının fizik bilgileriyle açıklandığı belirtilmişti. Fiziğin biyolojiyle ilişkisini gösteren aşağıdaki örneklerde verilebilir.

Görme Olayı

Farkında olalım ya da olmayalım, fizik kurallarına göre işleyen bir vücuda sahibiz. Görmemiz, nefes almamız, yürümemiz, işitmemiz, kanın damarlarımızda dolaşması ve daha birçok yaşamsal olay fiziğin ilke ve yasalarına göre gerçekleşir. Örneğin görme olayında ışığın gözümüzden geçişi fiziğin optik yasalarına uyar. Işık göze ulaşınca iris tarafından şiddeti ayarlanır. Kornea ve mercek, gelen ışığı kırarak sarı beneğe odaklar (Görsel 1.9). Sarı beneğe düşen ışık, oradaki görme hücrelerini uyarır, bu uyarılar elektrik sinyalleri şeklinde beyne mesaj olarak gider ve görme gerçekleşir. Görülüyor ki görme olayının açıklanışı biyolojiyi fizikle ilişkilendirmektedir.

Balıkların Yüzmesi

Archimedes (Arşimed) Yasası’na göre bir cismin sıvıda yüzebilmesi için gerekli koşul, cismin yoğunluğunun sıvınınkine eşit ya da ondan küçük olmasıdır. Cismin yoğunluğu sıvının- kinden büyükse cisim o sıvıda yüzemez, batar. Normal olarak balıkların yoğunluğu deniz suyununkinden büyüktür. Peki, nasıl oluyor da balıklar her derinlikte yüzebiliyor?
Balıkların gövdesinde yüzme kesesi (Görsel 1.10) denilen torba bulunmaktadır. Balık, gerektiği zaman doğal reflekslerini kullanarak bu torbayı havayla doldurabilmekte, gerektiği zaman da keseyi boşaltabilmektedir. Balık, yüzme kesesini yeteri kadar havayla doldurularak beden yoğunluğunu deniz suyunun yoğunluğuna eşit yapılabilmekte, böylece her derinlikte yüzebilmektedir.

Çarpan Balıklar

Bazı balık türlerinin insanları ve diğer canlıları elektrikle çarptığı bilinmektedir. Görsel 1.11’de örneği görülen balık bunlardan biridir. Bu balıklar gerek savunma, gerek avını yakalama, gerekse karşı cinsi çekme amaçlı olarak vücutlarında elektrik yüküyle yüklenmiş bölgeler oluşturur. Bu bölgelerin oluşturduğu elektriksel etki, bir insanı sersemletecek ve balığın avını felç edecek değerde olabilmektedir. Peki, bu olay nasıl olmaktadır?

Çarpan balıkların gövdelerinin yarısından fazlası, elektriksel yük üreten hücrelerdir. Bu hücrelerin oluşturduğu organlar balık gövdesinin bir kısmının pozitif, bunun karşısındaki kısmının ise negatif yüklenmesine neden olur. Bu yüklenme, bazı balık türlerinde, örneğin bir tür yılan balığında, 500-800 volt kadar voltaj oluşturabilmektedir. 220 voltluk şehir voltajının insan sağlığı için ölümcül tehlikede olduğu göz önüne alınırsa çarpan balıkların vücudunda oluşan 500-800 voltluk elektriğin insanlar ve diğer canlılar için ne denli tehlikeli olduğu kolayca anlaşılır. Balığın gövdesiyle temas eden bir canlı, bu yüklü bölgelere dokununca negatif yükler canlının üzerinden akarak onun sersemlemesine, felç olmasına ya da yaşamını yitirmesine neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!