Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 241

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 241

6.1.1. Elektrikle Yüklenme Çeşitleri

MÖ 700’lü yıllarda Egeliler, kumaşa sürtülen kehribarın (kristalleşmiş çam reçinesi) (Görsel 6.1) saman çöplerini ve tüyleri kendine çektiğini biliyorlardı. Kehribarın antik Ege dillerindeki adı elektron olduğundan Egeliler bu olaya “kehribarla ilgili olay” anlamında elektrik olayı diyorlardı. Günümüzdeki elektrik sözcüğü de buradan gelmektedir.

Elektrik olaylarını anlayabilmek ve açıklayabilmek için bazı temel kavramları incelememiz gerekir. Şimdi bunları görelim.

a. Elektrik Yükü, Birim Yük ve Elektrikle Yüklenme

Yukarıda sözü edilen kehribar olayına benzer şekilde, bir cam çubuğu ipek kumaşa ya da ebonit (kauçuk kükürt karışımı plastik) çubuğu yünlü kumaşa sürtünce her ikisi de kâğıt parçalarını, odun talaşını, ambalaj köpüğü kırıntılarını vb. kendine çeker (Görsel 6.2). Aynı şekilde ipek kumaşa sürtülmüş bir cam çubukla yün kumaşa sürtülmüş bir ebonit çubuğun birbirini çektiği, fakat ipek kumaşa sürtülmüş cam çubuğun cam çubuğu, yün kumaşa sürtülmüş ebonit çubuğun da ebonit çubuğu ittiği gözlemlenir. Bu gözlemlerde olduğu gibi mıknatıs olmayan cisimlerin birbirine uyguladığı itme ve çekme kuvvetlerine elektriksel kuvvet denilmektedir. Birbirlerine elektriksel kuvvet uygulayabilme durumunda olan cisimlerin ise elektrik yüküyle yüklenmiş olduğu söylenir.

Kumaşa sürtülmüş cam ve ebonit çubuklar arasındaki itme ya da çekme kuvvetleri, elektrik yükünün iki cins olduğunu gösterir. Amerikalı bilim insanı Benjamin Franklin (Bencemin Fıreynklın, Görsel 6.3), ipek kumaşa sürtülen camın kazandığı elektrik yükünü pozitif, yün kumaşa sürtülen ebonitin yükünü negatif olarak adlandırmıştır. Bu adlandırma hâlen kullanılmakta ve maddenin yapı taşlarından elektronun yükü negatif, protonunki pozitif kabul edilmektedir. Nötronlar yüksüzdür. Elektronlar atomdan atoma ya da bulunduğu maddenin atomlarından kopup başka maddenin atomlarına geçebilir. Protonlar ve nötronlar atomun çekirdeğindedir ve onları çekirdekten ayırmak kolay değildir. Bu nedenle maddelerin elektrikle yüklenme olayları elektron alışverişiyle gerçekleşir.

Doğal durumdaki her maddenin atomlarında elektronların sayısı protonların sayısına eşittir. Bu nedenle doğal durumdaki tüm maddelerde pozitif-negatif yük dengesi vardır. Bu durum, maddenin elektrikçe nötr hâli olarak adlandırılır. Elektriksel yük dengesi bozulmuş bir maddeye ise elektriksel olarak yüklenmiş denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!