Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 242

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 242 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 242

Elektronlarından bir kısmını kaybetmiş bir maddede elektriksel denge pozitif yükler lehine bozulur, pozitif yüklerin etkisi daha baskın olur. Maddenin bu durumu elektrikçe pozitif yüklü olarak nitelendirilir. Eğer bir maddeye diğer maddenin atomlarından elektron aktarılırsa bu kez elektriksel denge negatif yükler lehine bozulur ve maddede negatif yüklerin etkisi daha baskın olur. Bu durumdaki maddelere elektrikçe negatif yüklü madde denilmektedir (Görsel 6.4).

Kütle, yoğunluk, eylemsizlik gibi elektrik yükü de maddenin özelliklerinden biridir ve q ile gösterilmektedir. Elektrik yükünün SI’daki birimi coulomb (kulon)’dur ve türetilmiş birimlerdendir. C simgesiyle gösterilen bu birim şöyle tanımlanmaktadır:

1 A’lik akım taşıyan bir iletkenin akıma dik kesitinden 1 s’de geçen yükün miktarı 1 C’dur.

Tüm elektriksel olaylar elektronlarla gerçekleştiği ve elektronun yükü bölünemediği için elektronun yüküne temel yük anlamında elementer yük (e.y.) denilmektedir.

Buna göre yaklaşık 625 milyon x 10 milyar adet elektronun toplam yükü 1 C’dur. Bu sayı elektronun yükünün ne kadar küçük olduğunu gösterdiği gibi elektronun yüküne neden elementer yük denildiğini de açıklayabilir.

Tüm elektrikle yüklenme olayları elektron alışverişiyle gerçekleştiğine ve elektronun yükü bölüneme- diğine göre yüklü bir cisimdeki yükün miktarı, elektron yükünün tam katları kadar olmalıdır. Bir cismin yükü q, elektronun yükü e ve n’de 0, 1,2, 3, … gibi bir tam sayı olmak üzere daima şu bağıntı geçerlidir:

Bu duruma elektrik yüklerinin tanecikli yapısı denilmektedir. Bir başka deyişle herhangi bir miktar elektrik yükü, elektron yükünün tam katlarından oluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 242 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!