“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 243 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 243
b. Elektrik Yüklerinin Korunumu
Görsel 6.4’e dikkat edilirse A’dan B’ye 7 elektron geçmesiyle A’nın elektron sayısı 7 eksilmiş, B’nin elektron sayısı 7 artmıştır. Ancak A ve B cisimlerinden oluşan sistemde toplam elektron sayısı değişmemiştir. Elektronlar, cisimler arasında alınıp verilebildiği gibi aynı bir cismin bölgeleri arasında da alınıp verilebilir. Söz konusu cismin elektron veren bölgesi pozitif yüklü hâle gelirken bu elektronları alan bölge aynı miktar negatif yüklü hâle gelir (Görsel 6.5’i inceleyiniz.).
Yukarıda sözü edilenlere benzer tüm elektriksel olaylarda toplam elektron sayısı değişmez. Çünkü hiçbir elektron yok olmaz, yoktan da var olmaz. Bu nedenle doğada, tıpkı kütleyle enerjinin korunumu gibi elektrik yükünün korunumu da söz konusudur ve bu durum aşağıdaki gibi ifade edilir:
Bir elektriksel olaydan önceki toplam (net) yük, olaydan sonraki toplam (net) yüke eşittir.
Buradaki toplam (net) yükün ne anlama geldiği Görsel 6.6’da açıklanmıştır. Pozitif yüklerle ilgili sayılar artı, negatif yüklerle ilgili sayılar eksi işaretiyle toplanır. İşlem sonunda bulunan yük, net yüktür. Örneğin Görsel 6.6 a’daki sistemde net yük, (+12) + (-7) = +5 birim; Görsel 6.6 b’deki sistemde net yük ise (+6) + (-9) = -3 birimdir.
Buraya kadar yaptığımız incelemelere göre elektrik yüklerinin temel özelliklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
• Doğada iki cins elektrik yükü vardır. Bunlardan biri elektronun, diğeri protonun taşıdığı yüktür ve bu iki yük değerce birbirine eşittir.
• Yüklü cisimler birbirine temas gerektirmeyen kuvvet uygular. Aynı cins yükler birbirini iter, farklı cins yükler birbirini çeker.
• Elektrik yükü maddenin özelliklerinden biridir ve bu nedenle her madde elektrik yükü taşır.
• Tüm elektriksel olaylar, maddeler arasında elektron alışverişiyle gerçekleşir. Nötr bir cisim elektron alırsa negatif, elektron verirse pozitif yüklenir.
• Tüm elektriksel olaylarda toplam (net) yük korunur.
• Elektrik yükleri tanecik özelliğine sahiptir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 243 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap