“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 249
a. Yüklenmiş İletken ve Yalıtkanlarda Yük Dağılımı
Önceki sayfalarda anlatılanlardan, maddelerin doğal durumunda elektrikçe nötr olduğunu ancak bazı işlemlerle maddelerin elektrik yükünün değiştirilebildiğini, onlara dışarıdan elektrik yükü verilebildiği gibi onlardan elektrik yükü alınabildiğini öğrendik. Ayrıca kimi maddelerin elektrik akımını geçirdiğini, kimilerininse elektrik akımının geçişine izin vermediğini gözlemledik. Buna dayanarak maddelerin elektriksel bakımdan iletkenler ve yalıtkanlar olarak sınıflandırılabileceğini fark ettik.
Şimdi de yüklenmiş iletken ve yalıtkanlarda yüklerin nasıl dağıldığını bir etkinlik yaparak daha iyi anlayalım.
Etkinlik 6.1
Araç Gereç
• 1 adet elektroskop
• 1 adet oyuncak balon
• 1 adet A4 kâğıdı
• 1 adet yalıtkan saplı metal çubuk
• 1 parça yün kumaş
• 1 adet içi boş metal silindir
1. Üçer ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturduktan sonra aramızda aşağıdaki etkinlik basamaklarına göre iş bölümü yapalım.
2. A4 kâğıdının yarısını yırtarak serçe parmağımızın ucu büyüklüğünde küçük parçalara ayıralım.
3. Oyuncak balonu iyice şişirerek ağzını düğümleyelim. Balonun her yanını kâğıt parçalarına değdirelim ve gözlemlerimizi defterimize yazalım.
4. Şişirilmiş oyuncak balonun sadece bir yanını yün kumaşa sürtelim.
5. Balonun önce kumaşa sürtülmeyen, sonra da kumaşa sürtülen kısmını kâğıt parçalarına değdirelim. Gözlemlerimizi not edelim.
6. Bu aşamada aşağıdaki işlemleri sırayla yapalım ve gözlemlerimizi not edelim:
a. Metal çubuğu yalıtkan sapından tutarak kumaşa sürtelim.
b. Yüklü metal çubuğu metal silindire değdirelim.
c. Metal çubuğun ucuna parmağımızı değdirelim.
ç. Parmağımızı elektroskobun topuzuna değdirelim.
d. Metal çubuğu önce metal silindirin içine, sonra da elektroskobun topuzuna değdirelim.
e. Metal çubuğa parmağımızı değdirerek çubuğun nötrleşmesini sağlayalım. Bu durumdaki metal çubuğu önce metal silindirin dışına, sonra da elektroskobun topuzuna değdirelim. Neler değiştiğini gözlemleyelim.
7. Tüm gözlemlerimizi diğer kümelerle paylaşalım.
8. Sınıfça, yapılanlardan ortak bir sonuç çıkarmaya çalışalım.
Sonuca Varalım
1. Kumaşa bir yanı sürtülen balonun farklı bölgelerinin kâğıt parçalarına farklı davranışı nasıl açıklanabilir?
- Cevap: Kumaşa sürtülen balonun farklı bölgeleri, kâğıt parçalarını çekmek veya itmek gibi farklı davranışlar gösterir. Bu, elektrostatik yüklenmenin neden olduğu bir etkidir. Kumaşa sürtülen balon, elektron alışverişi sonucu yüklü hale gelir. Farklı bölgelerdeki yüklerin etkileşimi, kâğıt parçalarını farklı şekillerde etkiler.
2. Yüklü metal silindirin üzerindeki yük dağılımı hakkında ne söylenebilir?
- Cevap: Yüklü metal silindirin üzerindeki yük dağılımı homojen veya dengesiz olabilir. Bu, yüklenme sürecine ve yüzeyin geometrisine bağlıdır. Yükler genellikle yüzeyin daha sivri veya belirli bölgelerinde yoğunlaşabilir.
3. Yüklü iletken ve yalıtkanların yük dağılımı hakkında genel bir kural olarak neler söylenebilir?
- Cevap: Genel bir kural olarak, iletkenlerde yükler yüzeyin dışına yayılırken, yalıtkanlarda yükler yüzeyin üzerinde yoğunlaşır. Iletkenler yükleri serbestçe iletebildiği için yüzeylerinde daha homojen bir dağılım sergilerler. Yalıtkanlar ise yükleri iletemezler, bu nedenle yüzeylerinde yükler yoğunlaşır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 249 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap