Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 250

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 250

1. etkinliğimizde oyuncak balonun sadece yün kumaşa sürtülen bölgesinin yüklendiğini, diğer kısımlarının yüklenmediğini gözlemledik. Metal çubuğa ve elektroskobun metal topuzuna parmağımızı değdirince bunların yükünü yitirdiğini, oysa yüklü balonu elimize alınca balonun yükünü kaybetmediğini fark ettik. Metal silindire verilen yükün, silindirin sadece dış yüzeyine yayıldığını anladık. Demek ki gözlemlediğimiz bu yüklenme farklılıkları iletkenlik ve yalıtkanlıkla ilgilidir.

Bir cisme elektrik yükü verilince bu yükler birbirlerini ittiklerinden birbirlerinden olabildiğince uzaklaşmak ister. İletken maddeler yüklere birbirinden uzaklaşma olanağını verir ama yalıtkan maddeler vermez. Çünkü elektrik yükleri iletken maddelerde serbestçe öteleme hareketi yapabilir fakat yalıtkan maddelerde yapamaz. Bu nedenle bir iletkene herhangi bir yerinden bir miktar yük verilirse bu yük hemen iletkenin dış yüzeyine dağılır (Görsel 6.14 a). Yalıtkan cisimlere verilen yükler ise birbirlerini ittikleri hâlde birbirlerinden uzaklaşamaz, verildikleri bölgede kalır. Çünkü yalıtkan maddede yükler yayılmaz (Görsel 6.14 b).

b. Faraday Kafesi
İletkenlerde elektrik yükünün yüzeye dağıldığını keşfeden kişi İngiliz bilimci Michael Faraday (Maykıl Ferıdey) olmuştur. Faraday, metal bir kafesin içine ve dışına birer elektroskop bağlamıştır. Kafesi çok güçlü yükleme makinesine bağladığında kafesin dışına bağlı elektroskobun yapraklarının açıldığı hâlde içerideki elektrosko- bun yapraklarının yerinden bile oynamadığını gözlemlemiştir (Görsel 6.15). Olayı daha çarpıcı biçimde göstermek için özel yaptırdığı metal kafesin içine girmiş ve kafesin tellerine binlerce voltluk elektriksel potansiyel farkı uygulatmıştır. Kafesin içindeki Faraday’in, kafese uygulanan tehlikeli voltajdan hiç etkilenmediği görülmüştür.

Faraday kafesinin birçok uygulama alanı vardır. Bunlardan biri de elektronik devrelerdeki elektriksel perdeleme denilen uygulamadır. Bazı devre elemanlarına diğer elemanların elektriksel etkisinin olmaması istenir. Bunun için söz konusu elemanlar metal bir ceket içine alınır. Metal ceket herhangi bir nedenle elektriksel olarak yüklense bile bu yükün ceket içindeki elemanlara etkisi olmaz. Görsel 6.16, bir cep telefonunun elektronik devre kartında kırmızı çarpıyla işaretlenen parçalar birer metal ceket yani Faraday kafesidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 250 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!