Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 25

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 25

Fiziğin Mühendislikle İlişkisine Örnekler

Mühendislikler teknoloji kullanan disiplinlerdir. Teknolojiler fizik sayesinde üretildiğinden mühendisliklerin ve mühendislik disiplinlerinin de fizikle ilişkisi vardır. Bu ilişkiye aşağıda örnekler verilmiştir.

Mekanik Mühendisliği: Görsel 1.14’tekine benzer dev yapıların sağlamlığı ve dengesi, inşaat mühendislerinin yaptığı incelikli hesaplarla sağlanır. Bu hesaplara temel oluşturan bilgiler, inşaat mühendisliğinin mukavemet dersi kapsamındadır. Mukavemet dersi ise fiziğin mekanik dalının bilgileri üzerine kurulmuştur. Fizik temelli mukavemet dersi, sadece inşaat mühendisliğinin değil, makine, uçak, gemi vb. mühendisliklerinin de temel derslerindendir.

Elektronik Mühendisliği: Günlük yaşantımızın birer parçası olan cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb. cihazlar elektronik mühendisliğinin ürünleridir. Bu cihazlar, Görsel 1.15’te bir örneği görülen karmaşık devreler ve bu devrelerle bağlantılı ünitelerden oluşur. Elektronik devrelerin düzenlenişi ve çalışması, fiziğin alt dalı olan elektromanyetizma bilgilerine göre gerçekleşir. Dolayısıyla elektronik mühendisliği de fizik kavramlarını kullanan bir alan olmakta ve bu nedenle fizikle ilişkilendirilmektedir.

Genetik Mühendisliği: Bazı virüslerin (Görsel 1.16) genetik yapılarını değiştirerek onlardan fotoelektrik olay yoluyla fotopiller yapılması öngörmektedir. Bu fotopillerle suyun ayrıştırılması, organik güneş pilleri, organik LED’ler, biyosen- sörler vb. üretilmesi düşünülmektedir. Fotoelektrik olay, fiziğin önemli konularından biri olduğundan genetik mühendisliği, bu olay üzerinden fizikle ilişkili olmaktadır.

Araştıralım

Yukarıdaki örneklerden başka hangi mühendisliklerin günlük yaşamamıza girdiğini ve bu mühendisliklerin fizikle ne gibi ilişkisi olduğunu araştıralım. Genel ağ üzerinden yapacağımız araştırmalarda özellikle “gov” ve “edu” uzantılı adresleri tercih edelim. Araştırmamızla ilgili bir sunu hazırlayıp arkadaşlarımızla paylaşalım.

  • Cevap:

Kimya Mühendisliği: Kimya mühendisleri, kimyanın temel prensiplerini kullanarak çeşitli endüstriyel süreçleri tasarlar ve yönetirler. Kimya, moleküler düzeydeki fiziksel ve kimyasal etkileşimlerle ilgilidir ve bu nedenle kimya mühendisliği, fiziksel ve kimyasal prensiplere dayanır.

Biyomedikal Mühendisliği: Biyomedikal mühendisleri, biyoloji ve tıp alanlarındaki sorunlara çözüm bulurken mühendislik prensiplerini kullanırlar. Örneğin, tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi, biyomedikal mühendislerin çalışma alanına girer ve bu cihazlar fiziksel prensiplere dayalıdır.

Çevre Mühendisliği: Çevre mühendisleri, çevresel sorunların çözümüne odaklanırlar ve bu, suyun kirliliği, hava kalitesi, atık yönetimi gibi fiziksel ve kimyasal süreçleri içerir. Fiziksel ve kimyasal prensipler, çevre mühendisliği uygulamalarının temelini oluşturur.

Uzay Mühendisliği: Uzay mühendisleri, uzay araçlarının tasarımı, roket bilimi ve uzay keşfi ile ilgilenirler. Roketler ve uzay araçları, Newton’un hareket yasaları gibi fiziksel prensiplere dayalı olarak çalışır.

Bu örnekler, farklı mühendislik disiplinlerinin fizikle nasıl ilişkilendirildiğini göstermektedir. Her mühendislik dalı, fizik prensiplerini kendi alanlarına uygulayarak teknolojik gelişmelere katkıda bulunur.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!