Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 252

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 252 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 252

6.1.3. Yüklenmiş Cisimler Arasındaki Etkileşim

Yüklü cisimlerin birbirlerini ittiğini ya da çektiğini, bu itme ve çekme kuvvetlerinin de temas gerektirmeyen türden olduğunu biliyoruz. Fakat bu kuvvetlerin ne gibi özelliklere sahip olduğu hakkında bir incelemede bulunmadık. Ancak bazı tahminlerde bulunabiliriz. Elektriksel kuvvetin nedeni elektrik yükleri olduğuna göre bu kuvvetin değişkenlerinden biri, yüklerin miktarı olabilir. Diğer değişken de yüklü cisimler arasındaki uzaklık olmalıdır. Çünkü deneylerden bildiğimiz gibi kumaşa sürtülen plastik tarak, kâğıt parçalarını uzaktan çekemediği hâlde yaklaştırınca çekebilmektedir. Şimdi elektriksel kuvvetin bağlı olduğu bu değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir etkinlik yapalım.

Etkinlik 6.2 

Araç Gereç

• 1 adet dereceli silindir
• 1 adet tahta silindir
• 1 parça yün kumaş
• 1 tabaka alüminyum folyo
• 1 adet ebonit çubuk
• 1 adet yalıtkan saplı metal çubuk
• 2 sayfa grafik kâğıdı
• 1 tüp sıvı yapıştırıcı
• 1 adet hesap makinesi
• 1 adet kronometre

I. aşama

Deneye dayanak olan düşünce: Suda yüzen bir silindire yüklü bir iletken küre bindirip bu küreyi başka yüklü küreyle etkileyerek silindirin suya batma miktarını gözlemleriz. Silindirin suya batma miktarındaki değişmeler, yüklü küreler arasındaki elektriksel kuvvetin bir ölçüsü olacaktır. Kürelerin arasındaki uzaklığı değiştirerek silindirin suya batma değişimini ölçeriz ve böylece elektriksel kuvvetin cisimler arasındaki uzaklığa nasıl bağlı olduğunu saptayabiliriz. Su kabı olarak dereceli bir silindir kullanıp dereceli silindirin bölmelerini yüklü küreler arasındaki uzaklığı ölçmede kullanabiliriz.

Çalışmanın Yapılışı

Üç ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturup aramızda iş bölümü yapalım.

Tablo 6.2’nin bir örneğini defterimize çizelim.

Alüminyum folyodan eşit büyüklükte iki parça kesip bunları buruşturarak yaklaşık 1 cm çaplı iki adet alüminyum top yapalım. Bunlardan birini tahta silindirin tabanlarından birine, diğerini de ebonit çubuğun ucuna, bir damla yapıştırıcıyla yapıştırıp yapıştırıcının kurumasını bekleyelim. Bu arada dereceli silindiri yaklaşık yarısına kadar suyla dolduralım.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 253)

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 252 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!