Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 253

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 253

4. Tahta silindiri Görsel 6.20’deki gibi suyun içine dengeli biçimde bırakalım ve suya kaç bölme battığını not edelim.

5. Yalıtkan saplı metal çubuğu yün kumaşla 20 s kadar ovduktan sonra ağaç silindire yapışık alüminyum topa değdirelim ve bu topa bir daha dokunmayalım.

6. Beşinci maddedeki işlemi, ebonit çubuğun ucuna yapışık top için de yapalım. Bu şekilde yüklenen ikinci topu Görsel 6.20’deki gibi diğer topa yaklaştıralım. Öyle ki iki top arasındaki uzaklık 4 bölme olsun. Bu durum sağlandıktan sonra tahta silindirin suya kaç bölme daha battığını saptayalım ve saptadığımız değeri Tablo 6.2’ye 1. ölçüm olarak işleyelim. Bu işlemi toplar arasındaki uzaklığın 8, 12, 16, 20 ve 24 bölme olması durumu için de yapalım ve ölçüm sonuçlarını yine Tablo 6.2’ye 2, 3, 4, 5 ve 6. ölçüm olarak kaydedelim.

7. Tablo 6.2’ye işlenen değerlerden tahta silindirin suya batma derinliğini düşey, alüminyum toplar arasındaki uzaklığı yatay eksene taşıyarak bir grafik çizelim ve bu grafiği yorumlayalım. (Not: Eğer grafik ters orantılılığı çağrıştıran bir eğri olarak çıkarsa bu orantının türünü belirlemek için yatay eksene tahta silindirin suya batma miktarının çarpmaya göre tersini ve karesinin tersini yerleştirerek yeni grafikler çizelim, yorumumuzu ona göre yapalım.)

Sonuca Varalım

1. Çizdiğimiz grafiğe göre yüklü alüminyum toplar arasındaki elektriksel kuvvet toplar arasındaki uzaklığa nasıl bağlıdır?

  • Cevap: Çizdiğimiz grafiğe göre yüklü alüminyum toplar arasındaki elektriksel kuvvet, toplar arasındaki uzaklıkla ters orantılıdır.

II. aşama

Deneye dayanak olan düşünce: Suda yüzen bir silindire yüklü bir iletken küre bindirip bu küreyi başka yüklü küreyle etkileyerek silindirin suya batma miktarını gözlemleriz. Silindirin suya batma miktarındaki değişmeler, yüklü küreler arasındaki elektriksel kuvvetin bir ölçüsü olacaktır. Kürelerin yüklerini değiştirerek silindirin suya batma değişimlerini ölçeriz ve böylece elektriksel kuvvetin yük miktarına nasıl bağlı olduğunu saptayabiliriz. Su kabı olarak dereceli bir silindir kullanıp dereceli silindirin bölmelerini yüklü küreler arasındaki uzaklığı ölçmede kullanabiliriz. Yük miktarının bir ölçüsü olarak da metal çubuğun kumaşa sürtülme süresini alabiliriz.

Çalışmanın Yapılışı

1. Üç ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturalım.

2. Tablo 6.3 ve 6.4’ün birer örneğini defterimize çizelim.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 254)

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 253 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!