Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 255

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 255

6.1.4. Elektrik Alan

a. Elektrik Alan Kavramı

Elektriksel kuvvetin temas gerektirmeyen bir kuvvet olduğunu biliyoruz. Peki, nasıl oluyor da yüklü cisimler birbirine değmeden birbirlerini itebiliyor ya da çekebiliyor? Bu soruya yanıt elektrik alan kavramıyla verilmektedir. Elektrik alan, elektrik yüklerinin birbirine değmeden kuvvet uygulamasını açıklayabilmek için fiziğe Micheal Faraday tarafından sokulmuş düşünsel bir kavramdır. Bu düşünsel kavramı zihnimizde canlandırabilmek için günlük yaşamdan bildiğimiz bir olaya benzetmeye çalışalım.

Bir sarmal yayı iki ucundan tutarak sıkıştırdığımızda yay, ellerimize itme kuvveti uygular. Bir başka deyişle ellerimiz, yay aracılığıyla birbirini iter (Görsel 6.23). Aynı işaretli yüklerin de aralarında yaya benzer bir nesne var olduğunu ve bu nesne aracılığıyla birbirlerini ittiklerini düşünebiliriz.

Sarmal yayı iki ucundan tutup gerdiğimizde bu kez de yay ellerimize çekme kuvveti uygular (Görsel 6.24). Bu durumda ellerimizin birbirine çekme kuvveti uyguladığını, bunu da gerilen yay aracılığıyla yaptıklarını söyleyebiliriz.

Zıt işaretli yüklerin birbirini çekmesini de aralarında yaya benzer bir nesne olduğunu ve bu nesne aracılığıyla birbirlerini çekmelerine benzetebiliriz. Bu benzetmelerde eller elektrik yüklerine, sarmal yay da elektrik alana karşılıktır.

İşte elektrik yüklerinin birbirlerine temas etmeden birbirlerini nasıl ittiklerini ya da çektiklerini açıklayabilmek için var olduğu düşünülen ve esnek yaya benzetilen nesne elektrik alandır.

Her elektrik yükünün kendi çevresinde, tüm uzayı dolduran ve sonsuza kadar uzanan bir kuvvet alanı oluşturduğu ve bu alan aracılığıyla diğer yüklere kuvvet uyguladığı kabul edilir.

Elektrik alan, kuvvet alanı olduğundan vektörel bir büyüklüktür, E ile gösterilir ve şöyle tanımlanır:

Uzayın herhangi bir noktasındaki elektrik alan vektörü, o noktaya konulan +1 birimlik durgun deneme yüküne etkiyen elektriksel kuvvet vektörüdür.

(Deneme yükü, elektrik alanın bir noktasına konulduğunda alanda bir değişiklik yapmayan yük demektir.)

Yukarıdaki tanım, elektrik alan vektörünü belirlemek için bize şu kuralı sağlar: Elektrik alan vektörünü hangi noktada belirtmek istiyorsak o noktaya +1 C’luk deneme yükü koyduğumuzu düşünür ve bu birim yüke etki eden kuvvet vektörünü belirleriz. Bu şekilde belirlediğimiz kuvvet vektörü, o noktadaki elektrik alan vektörü olur (Görsel 6.25).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 255 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!