Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 29

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 29

1.3.1. Fiziksel Nicelikler

Fen bilimleri derslerinde uzunluk, zaman, hacim, kütle, sürat gibi kavramları tanımıştık. Bu kavramlardan her biri bir niceliktir ve bu büyüklüklere fiziksel nicelik denir. Çok fazla sayıda fiziksel nicelik vardır. Bunlar arasında benzer olanlar bulunduğu gibi farklılık gösterenler de bulunur. Bu nedenle fiziksel nicelikleri Şema 1.1’de gösterildiği gibi sınıflandırabiliriz.

Bir koşucunun süratini bulmak için onun aldığı yolu ve o yol boyunca geçen zamanı ölçmek gerekir. Çünkü sürat, yolun zamana bölünmesiyle hesaplanan bir büyüklüktür. Görüldüğü gibi sürati bulmak için uzunluk ve zaman gibi farklı iki niceliği ölçmemiz gerekir. Oysa zamanı ya da uzunluğu doğrudan ölçebiliyoruz. Bir başka deyişle bazı nicelikler tek başına ölçülebilirken bazıları ancak başka niceliklerin yardımıyla ölçülebilmektedir. Bu nedenle fizikte nicelikler, temel ve türetilmiş nicelikler olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Temel nicelik, ölçülmesi için kendisinden başka bir niceliğin ölçülmesine gerek olmayan niceliktir. Uluslararası anlaşmalarla saptanmış temel nicelikler şunlardır: Uzunluk, kütle, zaman, sıcaklık, akım şiddeti, ışık şiddeti ve madde miktarı.

Türetilmiş nicelik, ölçülmesi için başka niceliklerin ölçülmesine gerek duyulan niceliktir. Örneğin sürat, türetilmiş bir niceliktir. Çünkü sürati bulmak için yolun ve zamanın ölçülmesi gerekir. Ayrıca alan, hacim, kuvvet, iş, enerji, özkütle vb. türetilmiş niceliklere örnektir.

Bir hareketin sürati belirtilirken yönünün de belirtilmesi gereken durumlar olabilir. Sürat kavramının yanına yönü de ekleyince farklı bir kavram olan hız belirtilmiş olur. Aynı şekilde kuvvet belirtirken de yön belirtmek gereksinimi duyarız. Oysa “5 portakal 1,7 kg geldi.” dendi mi “Ne tarafa?” demeyiz. Çünkü kütleyi belirtirken  yön belirtmeye gerek yoktur. Demek ki hız ve kuvvet gibi bazı nicelikleri belirtmek için yön de gerekir. Oysa kütle ve uzunluk gibi nicelikler için böyle bir koşul yoktur. Bu nedenle fizikte nicelikler skaler ve vektörel olmak üzere iki kümeye ayrılmıştır. Belirtilirken yön gerektirmeyen, yalnızca bir sayı ve birimle belirtilebilen niceliklere skaler, sayı ve birimin yanında bir de yöne sahip olan niceliklere de vektörel nicelik denilmektedir. Fen bilimleri derslerinde öğrendiğimiz niceliklerden bazılarının skaler ve vektörel olarak sınıflandırılması Tablo 1.1’de verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!