Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 30

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 30

Vektörel nicelikleri kâğıt üzerinde göstermek için bir ok kullanılır. Bu okun ucu, vektörel niceliğin yönünü; okun uzunluğu da seçilen bir ölçeğe göre vektörel niceliğin değerini gösterir (Görsel 1.21 a). Söz gelimi ölçek, 1 cm 10 N gösterecek şekilde seçilmişse 50 N’lık bir kuvvet, uzunluğu 5 cm olan okla temsil edilir. Vektörel nicelikler yazı ile ifade edilirken o niceliği simgeleyen harfin üstüne bir ok konur. Vektörel niceliğin büyüklüğünü ifade ederken ise simgenin üzerindeki ok kaldırılır.

Görsel 1.21 b’deki işçinin sandığa ip aracılığıyla uyguladığı kuvvet, başlangıcı ipin düğümünde olan ve yatayla 0 açısı yapan bir okla gösterilmiştir.

Skaler niceliklerle toplama, çıkarma, çarpma, bölme, karekök gibi matematiğin tüm işlemleri yapılabilmektedir. Vektörel niceliklere ise sadece toplama, çıkarma ve çarpma işlemleri uygulanabilmektedir. Diğer işlemlerin vektörler için anlamı yoktur. Şimdi bir fikir edinmek üzere vektörlerde basit toplama işlemini inceleyelim.

Vektörel Niceliklerde Toplama İşlemi

Vektörel toplama işlemi için çeşitli kurallar vardır. Bu kurallardan hangisinin uygulanacağı, toplanacak vektörlerin yönlerine bağlıdır. Biz sadece aynı doğrultulu vektörlerin toplanması işlemini göreceğiz.

Görsel 1.22 l’daki gibi arızalı bir otomobilin itilmesini göz önüne alalım. Bu olayın vektörlerle modellenmesi Görsel 1.22 b’deki gibidir. Burada FE erkeğin, FK de kadının arabaya uyguladığı kuvveti temsil eden vektörlerdir. Bu vektörlerin büyüklüklerinin FE = 120 N, FK = 80 N olduğunu kabul edelim ve toplam vektörü de FT olarak gösterelim. Bunları toplama işlemi;
Ft = Fe + Fk ^Ft = 120 N + (+80 N ) = 200 N

şeklindedir. Toplanan vektörler aynı yönlü olduklarından işlemde ikisinin de işareti pozitif alınmıştır.

Halat çekme oyununda olduğu gibi eğer kuvvetler ters yönlü olsaydı (Görsel 1.23), toplama işleminde vektörlerden biri pozitif alınırken diğeri negatif alınacaktı. Varsayalım ki halatı çeken iki kişiden birinin kuvveti F1 = 70 N, diğerininki F2 = 60 N olsun. Burada toplama işlemi; Ft = F1 + F2 ^Ft = 70 N + (- 60 N ) = 10 N

değerinde ve büyük vektör yönünde olurdu. Görüldüğü gibi vektörlerin toplanması, skalerlerin toplanması işleminden farklıdır. Skalerlerin toplama işleminde yön yoktur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!