Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 31

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 31

Temel ve Türetilmiş Niceliklerin Birimleri

Nicelikleri karşılaştırmak için onları ölçmek gerekir. Aslında ölçmenin kendisi de bir karşılaştırmadır. Örneğin bir kalemin boyunu cetvelle 12 cm olarak ölçmüşsek (Görsel 1.24), kalemin boyu, cm denilen birim uzunluğun 12 katı demektir. Öyleyse ölçme, ölçülecek niceliği, o nicelik cinsinden seçilen standart bir nicelikle karşılaştırma işlemidir.

Burada sözü edilen standart nicelik birimdir. Birim, ölçeceği büyüklüğün cinsinden seçilen, kişiye ve zamana göre değişmeyen standart niceliktir.

Birim olmadan ölçme olamayacağından, her temel nicelik ortaya çıkarken doğal olarak birimini de beraberinde getirmiştir. Ancak bunlar konusunda fikirler ve uygulamalar çok çeşitliydi. Dolayısıyla anlaşmazlıklara neden oluyordu. Bunu önlemek için 1960 yılında, Paris’te bir toplantı yapılmış, temel nicelikler ve birimler konusunda, biz de dâhil tüm ülkelerde bir standardın kullanılması kararlaştırılmıştır. “Uluslararası Birim Sistemi” (SI) olarak adlandırılan bu sisteme 2018 yılında da son şekli verilmiş, 2019 yılında yürürlüğe girmiştir. SI sistemine göre temel nicelikler ve birimler Tablo 1.2’de gösterilmiştir.

Görüldüğü gibi temel nicelikler ve birimler, uluslararası bir standart olarak şimdilik yedi tanedir ve bu sayı pek de değişecek gibi görünmemektedir. Türetilmiş niceliklerin sayısı ve birimi ise bu sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Bunun nedeni, türetilmiş niceliklerin ve birimlerinin, tanım ya da yasaların matematiksel modellerine göre belirlenmiş olmasıdır. Örneğin sürat, birim zamanda alınan yol olarak tanımlanır. Bunun matematiksel modeli ise; olduğundan süratin birimi, yolun biriminin zamanın birimine oranı olarak tanımlanır. Böylece süratin birimi m-s-1 olarak ifade edilir.

Türetilmiş niceliklerin birimlerine örnek olmak üzere fen bilimleri dersinden anımsayacağınız bazı nicelikler Tablo 1.3’te verilmiştir. Konularımız ilerledikçe türetilmiş nicelikler için yeni örnekler göreceğiz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!