Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 43

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 43

2.1.1. Özkütlenin Kütle ve Hacimle İlişkisi

a. Kütle

Kütle, madde miktarıyla doğru orantılı olan bir büyüklüktür. Herhangi bir cismin kütlesinin eşit kollu ya da dijital teraziyle ölçülebileceğini 4. sınıfta öğrenmiştik. Eşit kollu terazi (Görsel 2.1 a) ile kütle ölçümünde terazinin bir kefesine tartılacak madde konulduktan sonra diğer kefeye gram dediğimiz standart kütleler konularak ölçme yapılır.

Günümüzde eşit kollu terazinin yerini artık dijital teraziler almıştır (Görsel 2.1.b). Dijital terazilerle kütle ölçmek hem kolaydır hem de bu terazilerde daha hassas ölçüm yapılabilmektedir. Bunun için kütlesi ölçülecek maddeyi terazinin tablası üzerine koyup ekranında görünen sayıyı okumak yeterlidir. Kütle, Uluslararası Birimler Sistemi’nde temel büyüklüktür ve birimi kilogram (kg)dır.

Günlük yaşamda karşılaştığımız varlıkların kütleleri (Tablo 2.1) çok küçük ve çok büyük değerler alabilir. Bu çok büyük ve çok küçük kütle değerlerini kg ile ifade etmek zordur. Bunun üstesinden gelebilmek için kilogramın yerine onun askatları ya da katları olan pratik birimler kullanılır. Tablo 2.2, bu birimler arasındaki dönüşümleri göstermektedir.

Görsel 2.2; alüminyum, demir ve bakırdan yapılmış küplerin kütlesinin aynı dijital teraziyle ölçümünü göstermektedir. Bu küplerden her birinin kenarı 2 cm, dolayısıyla her birinin hacmi 8 cm3tür. Görsel 2.2’ye dikkat edilirse küplerin kütlelerinin farklı olduğu görülür. Buradan da anlaşıldığı gibi maddelerin hacimleri eşit olsa bile kütleleri farklı olabilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!