Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 49

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 49

Etkinlik 2.2’de gördüğümüz gibi gerek ataşların gerekse kumun özkütlesi, onların kütlesine ve hacmine bağlı değildir. Çalışmada katı, sıvı ya da gaz başka maddeler kullansaydık onlar için de aynı sonuçlara ulaşırdık. Çok gelişmiş laboratuvarlarda yapılan duyarlı deneyler de aynı sonucu vermiş ve şu genellemeye varılmıştır: Saf maddelerin sabit sıcaklık ve basınçtaki özkütlesi, kütleye ve hacme bağlı değildir. Bu nedenle özkütle, maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir.

d. Karışımların Özkütlesi

Türleri farklı birden çok maddenin molekül yapısı değişmeden çeşitli yöntemlerle karıştırılması sonucu elde edilen maddeler karışım olarak adlandırılır. Çözeltiler ve alaşımlar birer karışım örneğidir. Bir karışımın kütlesi, karışan maddelerin kütlelerinin toplamına eşittir. Ancak bu durumun hacimler için de geçerli olduğu söylenemez. Çünkü karışma sırasında bazı maddelerin hacminde değişme olabilir. Bu nedenle karışan maddelerin hacimlerinin toplamı karışımın hacmine eşit olmayabilir. Ancak hacim değişimi yok denecek derecede küçükse göz önüne alınmaz ve bu durumda karışımın hacmi, karışan maddelerin hacimlerinin toplamına eşit olur. Ayrıca şuna da dikkat edilmelidir: Karıştırılan maddelerin sıcaklıkları da eşit olmalıdır. Çünkü maddelerin hacimleri sıcaklıktan etkilenir.

e. Bilim Tarihinde Özkütle Çalışmalarına İki Örnek

Bilim tarihi boyunca özkütle, bilim insanlarının önemli çalışma konularından biri olmuştur. Özkütle kavramını oluşturmaya yönelik çalışmaların başlangıcı Antik Çağ’a kadar uzanır. Antik Çağ’da Archimedes (Arşimed), Orta Çağ’da da Türk-İslam bilginlerinden El-Hazini, özkütleyle ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Bu bilginler, o zamanlar çok iyi tanınan ve kullanılan altın, gümüş, bakır, demir gibi metallerin özkütlelerini günümüzdeki değerleriyle uyuşan duyarlılıkta ölçmüşlerdir (Tablo 2.2).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!