Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 53

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 53

2.2.1. Dayanıklılık Kavramı

Dayanıklılık, bir cismin kendisine uygulanan kuvvetler karşısında şeklini, yapısını koruyabilme özelliğidir. Biz burada cisimlerin kendi ağırlıklarına karşı dayanıklılıklarını temel düzeyde inceleyeceğiz.

Galileo Galilei (Galileo Galile, Görsel 2.14), mekanik konusunda yazdığı kitabında kirişlerin dayanıklılığını incelemiştir. Bu arada “Omurgalıların vücut ölçüleri neden şu andakinden daha büyük değildir?” sorusunu ortaya atmıştır. Bu soruya yanıt bulmak amacıyla omurgalıların dayanıklılıklarını inceleyen Galileo, belli yükseklikten düşen bir atın kemikleri kırılabildiği hâlde, aynı yükseklikten düşen bir kedinin sağlam kalacağını ileri sürmüştür. Buradan yola çıkarak Galileo, cisimlerin boyutları büyüdükçe ağırlığa karşı dayanıklılıklarının azaldığını iddia etmiştir. Galileo, bu iddiasını kanıtlamak amacıyla bir cismin boyutlarını aynı oranda değiştirerek dayanıklılıklarını karşılaştırmıştır.

Görsel 2.15’teki gibi gövdesi büyük omurgalıların bacak kalınlıklarının da büyük olduğunu fark eden Galileo, omurgalıların vücut ağırlığı arttıkça dayanıklılığın bozulmaması için bacakların toplam kesit alanının da aynı oranda artması gerektiğini bulmuştur.

Galileo’nun belirttiklerini anlamak için önce basit geometrik cisimlerin dayanıklılığını inceleyelim. Bunun için de aynı maddeden boşluksuz olarak yapılmış, Görsel 2.16’daki gibi birinin boyutu diğerininkinin iki katı olan küpleri göz önüne alalım.

Görsel 2.16’daki gibi küpün tüm boyutları iki katına çıktığında hacim (dolayısıyla ağırlık) 8 katına çıkarken kesit alanı (yere dayanma yüzeyi) 4 katına çıkmaktadır. Oysa dayanıklılığın değişmemesi için kesit alanı da 8 katına çıkmalıdır. Bunun sağlanmadığını görüyoruz. Kesit alanının 8 yerine 4 katına çıkması, dayanıklılığı yarıya indirmiş olmaktadır. Öyleyse katı cisimler için; oranı dayanıklılığın bir ölçüsü olarak kullanılabilir. Karıncalar kendi ağırlıklarının 20 katı kadar yük taşıyabildiği hâlde bir filin, başka bir fili sırtında taşıyamaması bu oranla açıklanabilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!